Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Buican şi-a împuşcat locotenenţii cu un tehnocrat

Pentru scena politică locală cel mai interesant eveniment îl reprezintă alegerile din PNL Vâlcea. Până acum, cu menţinea că s-a început campania internă încă din ianuarie, actorii principali oficiali şi neoficiali care contează în acestă competiţie liberală sunt Cristian Buican şi Adrian Sanda pentru organizaţia judeţeană şi Victor Giosan, Victor Stănculescu sau Bogdan Popescu pentru cea municipală. Atât oameni politici din partidele aflate în rivalitate cu PNL, cât şi câţiva ziarişti sunt implicaţi în jocuri de culise cu bătaie lungă, până la alegerile parlamentare din 2020. Pe lângă posturi de deputaţi şi senatori, se tranzacţionează încă de pe acum locurile din consiliul municipal al Râmnicului şi poziţiile administrative într-o eventuală guvernare PNL.

Revenind la actorii din prima linie, alegerile de luna acesta pot însemna, cel puţin până după europerlamentarele din 2019, o pauză politică forţată pentru Victor Stănculescu şi Bogdan Popescu, dar şi finalul carierei politice pentru Cristian Buican dacă va avea un contracandidat redutabil. Finul Stănculescu este într-o situaţie fără ieşire. Dacă rămâne candidat şi pierde în faţa lui Giosan, singurul lucru la care mai poate spera este să prindă coada listei pentru conducerea judeţeană şi eventual să rămână consilier judeţean încă un mandat, iar dacă Buican îl sileşte să se retragă, se poate ocupa liniştit doar de avocatură. Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că naşul de la Perişani nu l-a sprijinit cu nimic pentru a nu rata locul de parlamentar. Clevetitorii din PNL afirmă că Preşedintele vrea să scape de el, imputându-i atitudinea arogantă şi slobozimea gurii. Stoileşteanului îi trebuie multă înţelepciune să gestioneze situaţia în care se află, asta dacă o conştientizează.

Victor Stănculescu a devenit, practic, candidat de nevoie. Neanunţarea candidaturii lui Bogdan Popescu este o consecinţă a faptului că a realizat, fără dubii, că cel pe care l-a servit mult timp, mă refer aici la Cristian Buican, îi dă concursul pentru câştigarea şefiei de la municipiu lui Victor Giosan în defavoarea sa. Buican încearcă să dea prin CV-ul, vechimea în PNL şi personalitatea lui Giosan o lovitură de imagine pentru sine şi, în acelaşi timp, îşi fidelizează gruparea foştilor pedeleşti conduşi de Romulus Bulacu şi Sami Vâlcu care îl consideră liberal radical pe Bogdan Popescu. Dar poate pentru judeţ i se pregăteşte profesorului de matematică ceva pe ultima sută de metri … În cazul acesta, cel căruia îi face acum pârtie către preşedinţia municipiului nu-l va ajuta cu nimic. Delegaţii sunt controlaţi din Râureni.

Intraţi în conflict deschis de-a lungul timpului cu toţi cei care i-au fost ostili lui Cristian Buican şi atrăgându-şi duşmani în partid, Victor Stănculescu şi Bogdan Popescu nu-i mai sunt de folos din contră, în contextul menţinerii încă a unui mandat la conducerea PNL, îi crează probleme printre posibilii aliaţi care în iarna lui 2014 îl susţinuseră pe fostul senator Dan Niţu şi pe Bogdan Pistol. Atunci, fără organizaţiile de care răspundeau cei doi locotenenţi, poate Buican nu ar fi avut câştig de cauză. În off aşteaptă Anuţa Handolescu, Adrănel Cotescu, Bogdan Pistol, Gabriela Ene, Dorel Jurcan şi Dan Niţu.

Liberalii au de făcut o alegere grea în 20 şi 22 aprilie. La judeţ, Cristian Buican fără primărie la Râmnic sau Consiliul Judeţean şi cu al doilea parlamentar redistribuit la limită se va bate cu toată opoziţia sa, iar la municipiu, tehnocratul Victor Giosan susţinut de PDL, fără asumarea unei candidaturi la primărie şi cu dorinţa unui mandat de parlamentar va avea de înfruntat în orice variantă tandemul Victor Stănculescu – Bogdan Popescu. Liberalii doresc un Preşedinte pe care să-l poată atinge, bătăios, care să cunoască în primul rând organizare politică, să nu fie marionetă şi să locuiască în Râmnic. Vom vedea dacă ultimii doi au învăţat ceva din toate aventurile politice în care au fost implicaţi sau îşi vor încheia cariera politică definitiv.