Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Băsescu a învăţat fiara la sânge

DNA-ul s-a mai potolit cu arestările. Poate din lipsă de probe (că infractorii ne-au fost anunţaţi din timp), poate la ordin politic sau poate la sfatul americanilor care nu văd bine un „război” româno-german între coperţile dosarului penal EADS anunţat cu surle şi trâmbiţe. Din cauza asta, singurul sentiment care mă încearcă este o amărăciune cumplită. Mă doare şi mă dezgustă tot ce se întâmplă. Se aude zângănit de cătuşe, dar nu se aplică confiscarea extinsă a averilor, totul rămânând un circ ieftin. În 2010, din raţiuni statale, bugetarilor li s-a tăiat 25% din salariu. Câte lipsuri şi greutăţi au îndurat, numai Dumnezeu ştie! În timpul acesta, „cei deştepţi” se îmbogăţeau, iar fraierii plăteau jumătate din salariu numai pe întreţinerea la bloc.

Elena Udrea purta o rochie care valorează cât maşina mea, luată cu credit de la bancă. Madamele Ritzi şi Udrea se vaită de condiţiile din închisoare. Ştiu ele cum trăieşte o femeie obişnuită dintr-un salariu de bugetar? Îmi recunosc păcatele: am învăţat carte, n-am furat, n-am minţit, n-am înşelat pe nimeni. Hoţii îşi protejează averile din Dubai sau mai ştiu eu pe unde şi eu mi-am măcinat viaţa aşteptând „să iasă ţara din criză”. Acum, după aflarea furturilor comise de demnitarii din fruntea bucatelor, ne-a apucat pe toţi scârba.

Dosarul Microsoft ne-a umplut de revoltă. Milioane de euro luate drept mită, din lucrări făcute cu banii statului sau bani europeni. Toţi se uită cu stupoarea la sumele vehiculate de procurori, atunci când aceştia cer arestarea miniştrilor, preşedinţilor de Consilii Judeţene, primarilor şi a altora ca ei, dar nimeni nu spune nimic despre calitatea lucrărilor executate de mituitori, pentru că, evident, furtul înseamnă scăderea calităţii prestaţiei şi dijmuirea materiilor şi materialelor folosite. Iar asta necesită refaceri, alţi bani, alte tentaţii. Printre ultimii arestaţi a fost Vanghelie. „Care este” va sta la arest 30 de zile şi va mai primi multe zile de carceră.

E bine, dar nu suficient, atâta cât timp statul nu recuperează de la şmecherii aceştia ce au furat. Cât timp avem un prim-ministru care provine din gaşca de hoţi, treaba e pe jumătate făcută. Dacă cifra vehiculată de procurorii DNA este corectă şi va fi confirmată de instanţă, Vanghelie va intra în cartea recordurilor româneşti cu cea mai mare şpagă din istorie: 90 de milioane de euro. A urmat la rând, ca să fie arestat, ministrul finanţelor Darius Vâlcov. S-a dus dracului şi marea reformă fiscală a micului Titulescu.

Devine copios de amuzant să trăieşti în România. Nu ştiu cum sunt alţii, dar eu, când mă gândesc la stâlpul arestului de care leagă procurorii toţi apropiaţii lui Ponta, parcă-mi saltă inima de bucurie. Urmează, la rând, înaintea lui Ponta, Şova. Până la urmă, locul lui e tot la puşcărie, dar a scăpat cu şmecherii inventate în Parlament. CSM-ul o să reglementeze problema. Şi uite-aşa îşi face Elena Udrea susţinători! Când îmi amintesc că la ea parlamentarii au stat până la ora 1 noaptea să voteze, luându-se în considerare o altă majoritate şi că s-a publicat hotărârea, imediat, în Monitorul Oficial, concluzia este că Şova e ţinut în braţe.

Toată avalanşa asta de arestări este mult prea şocantă şi cu debut brusc, cu multe nereguli de genul: denunţătorii rămân liberi, ba mai sunt scoşi şi de sub acuzare. Numai în comunism denunţătorii o duceau cel mai bine. Din nefericire, Udrea devine o Iulia Timoshenko a României, un caz tipic de persecuţie politică de tip stalinist. Aici e, însă, de vină şi Traian Băsescu care ar fi trebuit să intervină în stoparea abuzurilor din perioada mandatului său. Dar el a învăţat fiara la sânge, iar acum – până nu va fi ea însăşi stârpită – nu se va opri din masacru. Întrebarea este: cine va răpune fiara?