S-a cam strâns şurubul. Guvernarea USL s-a vrut altceva, doar prin declaraţii publice şi programe electorale, deşi ştiau cu toţii că vor patrona acelaşi sistem ticăloşit. Iar reacţiile nu s-au lăsat aşteptate. Nu trece o zi fără să vedem o nouă grevă, un nou protest, un nou val de nemulţumire. Conducând ţara cu televiziunile fidele Puterii (Antena 3 şi România TV), nimic nu se mai arată televizoriştilor din realitatea încrederii electoratului. Unde e problema? Doar am avut schimbare. Marea schimbare a Puterii s-a petrecut în decembrie 2012. Marea schimbare a societăţii nu s-a petrecut, însă, şi nici nu e la orizont. Avem tot un sistem ticăloşit, aşa cum am avut de fiecare dată, indiferent cine a fost la guvernare. Nici Ponta şi nici USL-ul nu au niciun interes să schimbe “sistemul ticăloşit” pentru că atunci “sponsorii” care acum se află în parlament sau guvern se vor reorienta spre alt partid care să-i ducă mai departe spre banul public. Asta ca să nu spunem că, de fapt, ar putea avea loc o revoltă a acestora acuzând cauze “politice”. Dar până când legea nu-i va pedepsi pe cei care acum se ascund în Parlament, cei care au dosare penale şi care ar trebui să îl urmeze la Jilava pe Năstase, nimeni nu va mai crede în minuni.
De ce ar schimba guvernul Ponta sau oricare alt guvern, sistemul? Atât timp cât el îi oferă multiple satisfacţii, posturi de conducere pentru politruci, recompensaţii pentru campanii electorale sau sponsorizări generoase, accesul nelimitat la resursele statului, furate de aceiaşi politruci, în beneficiul partidului, dar şi în nume personal, după cât de mare le e lăcomia, o masă amorfă de votanţi, care ştiu că dacă vor fi daţi afară „de la stat” vor crăpa de foame, nefiind în stare să muncească, nimic nu se mişcă.
Părerea mea este că nu se vrea să se stopeze furtul de la stat. Dacă se voia acest lucru, se discuta şi legifera Legea răspunderii manageriale. Aşa, degeaba ne prostesc ei cu chestii gen “management privat” într-o instituţie subordonată unui minister pur politizat. Se ştiu rezultatele multor anchete privind achiziţiile publice însă nu s-au luat măsuri de recuperare a prejudiciilor. De ce oare? Cât despre ANI, vorbe’n vânt! Un exemplu concret: Constituţia prevede separaţia puterilor în stat (legislativ, executiv şi justiţie). Ei, şi ce? Parlamentul, în regulamentele sale de organizare şi funcţionare ale celor două camere prevăd că ministrul (sau orice membru al executivului) poate fi parlamentar şi invers. Acelaşi lucru l-au făcut şi cu Legea incompatibilităţilor, art. 184 şi 186, parcă. Dar, nici avocatul poporului nu a vrut să reclame anticonstituţionalitatea acestei prevederi la CCR. Deci, al cui este avocatul poporului, cel care a fost schimbat cu “şustă” în vara lui 2012 de USL? Pe cine servesc aceşti “înalţi demnitari” (în concepţia mea, aceşti mari tâlhari)?
De fapt, cam de mult demnitarii şi aleşii ţării nu prea mai servesc poporul ci, dimpotrivă, au subjugat poporul, punându-l în slujba lor. Până va înţelege majoritatea românilor acest lucru, va mai trece timp. Numai uniţi, chiar şi prin mişcări dure ale maselor populare, se mai poate schimba ceva, altfel, poveşti de adormit copii. Românilor poţi să le promiţi marea cu sare sau să le spui în faţă că sunt proşti pentru cum votează, că politicienii noştri tot acolo unde vor ajung. De regulă, în statele democrate politicienii împlinesc 5-8 % din ce promit în alegeri. La noi, însă, nu numai că nu împlinesc, mai şi distrug ce au găsit făcut bine de alţii. Aţi văzut dumneavoastră populaţia să se răzvrătească, pentru asta?
Dacă vă uitaţi în istoria României, de la Ţările Române şi până azi, o să vedeţi că nicio schimbare nu s-a produs datorită faptului că populaţia s-a revoltat, iar tot ce s-a chemat revolte şi mişcări în trecut, toate au fost activate de forţe străine care aveau interese în schimbări, nicidecum de români. Cel mai recent exemplu a fost răsturnarea lui Ceauşescu, iar ca drept dovadă că acea răsturnare nu s-a făcut de populaţie ci de forţe externe, se vede şi se simte că s-a plănuit distrugerea economiei, economie pentru care românii au slugărit sub Ceauşescu, dar ei au privit blând cum mafia din interior, protejată de marile puteri, a distrus tot.
Românii nu sunt capabili să-şi apere interesele nici prin forţa fizică, nici prin metode intelecte sau diplomatice, deşi azi, prin metode diplomatice, ar fi extrem de uşor. Atunci când se găseşte un intelectual să închege ceva, forţe conspirative din afara grupului acţionează imediat, iar proprii membri ai grupării îşi extermină liderul fără să aibă habar că au făcut jocul unor forţe rău voitoare chiar lor. Aşa că fie cum o fi, mafia USL va învinge, oricât s-ar opune Băsescu.
ROMEO POPESCU
Lasă un comentariu