1

Volksbank pierde procese pe bandă rulantă

Avocatul Adrian Cuculis a obținut mai multe succese în instanța de judecată împotriva Volksbank România care a încasat ilegal comisioane de risc. Procesele au avut loc la Judecaătoria sectorului 2 din București, iar magistrații au decis că Volksbank trebuie să restituie clienților săi sumele încasate ca dobândă excedentară și comision de risc, alături de dobânzile legale la aceste sume încasate fără a fi fost datorate. Prezentăm câteva dintre hotărârile magistraților, publicate de paginadebanci.ro, pentru și alți clienți ai Volksbank, care se află în aceeași situație să dea în judecată banca.

„Constată caracterul abuziv al clauzelor stipulate în convenţia de credit nr. (…). Declară nulitatea absolută a clauzelor menţionate anterior. Obligă pârâta la restituirea către reclamanţi a tuturor sumelor achitate cu titlu de comision de risc de 0,1%, (…), de la data achitării şi până la zi, la care se adaugă dobânda legală calculată de la data achitării fiecărei sume nedatorate, până la data plăţii efective a debitului restant.

Obligă pârâta la restituirea către reclamanţi a tuturor sumelor achitate cu titlu de dobândă excedentară faţă de dobânda de 4,25% pe an, fără a fi fost datorate, (…), de la data încheierii convenţiei de credit şi până la zi, la care se adaugă dobânda legală calculată de la data achitării fiecărei sume nedatorate, până la data plăţii efective a debitului restant.

Constată caracterul abuziv al clauzelor stipulate în convenţia de credit (…). Declară nulitatea absolută a clauzelor menţionate anterior.

Obligă pârâta la restituirea către reclamanţi a tuturor sumelor achitate cu titlu de comision de risc de 0,22%, (…), de la data achitării şi până la zi, la care se adaugă dobânda legală calculată de la data achitării fiecărei sume nedatorate, până la data plăţii efective a debitului restant”, se arată într-una dintre sentințe.

A doua decizie, aproape la indigo, este astfel: „Constată caracterul abuziv al clauzelor stipulate în convenţia de credit (…) la art. 3 lit. d (în forma iniţială stabilită prin convenţia de credit) şi art. 5 lit. a din Condiţiile Speciale. Declară nulitatea absolută a clauzelor menţionate anterior.

Obligă pârâta la restituirea către reclamanţi a tuturor sumelor achitate cu titlu de comision de risc, în baza convenţiei de credit (…), de la data achitării şi până la zi, la care se adaugă dobânda legală calculată de la data achitării fiecărei sume nedatorate, până la data plăţii efective a debitului restant.

Obligă pârâta la restituirea către reclamanţi a tuturor sumelor achitate cu titlu de dobândă excedentară faţă de dobânda de 9,9% pe an, fără a fi fost datorate, pentru perioada 10.01.2007-10.02.2010, în baza convenţiei de credit (…), la care se adaugă dobânda legală calculată de la data achitării fiecărei sume nedatorate, până la data plăţii efective a debitului restant”.