Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
Foto: captura video

VIDEO: Martin Zmelik, CEO CEZ, și Cabral, experiment inedit cu o mașină electrică

Foto: captura videoExperimentul CEZ România a testat limitele e-mobility în țara noastră, în care numărul stațiilor electrice este redus, iar autonomia limitată a mașinilor electrice le recomandă doar în mediul urban

Martin Zmelik, CEO al Grupului CEZ în România, și Cabral Ibacka, prezentator de televiziune, au încercat aproape imposibilul: să parcurgă distanța București – Pitești, pe DN 7, adică aproape 120 de kilometri, cu un singur „plin” de baterie. Pe drumul parcurs cu un Renault Zoe, una dintre mașinile electrice din flota CEZ, cei doi protagoniști ai experimentului au împărtășit emoțiile rămânerii în pană fără posibilitatea de a alimenta la următoarea oprire, ca în cazul unei mașini cu motor pe combustie sau hibrid, dar s-au bucurat de avantajele unui autoturism ecologic: silențiozitatea și puterea liniară a propulsorului. A fost, de asemenea, o ocazie de a experimenta viitorul transportului auto, la volanul unui model recunoscut pentru designul său smart și contemporan.

În ciuda emoțiilor, experimentul a demonstrat viabilitatea transportului auto interurban cu mașini electrice în România: la intrarea în Pitești, mașina avea o autonomie de încă 48 de kilometri, distanța dintre sediile CEZ din cele două orașe fiind parcursă cu o viteză de 70-80 de kilometri în afara localităților.

Martin Zmelik a anunțat că Grupul CEZ în România are în vedere extinderea numărului de stații de alimentare pentru mașini cu propulsie electrică în toate marile orașe din regiunea în care compania își desfășoară activitatea de distribuție.

„Vom extinde rețeaua cu siguranță în acest an, dar decizia va ține cont de piață. Ar fi bine să avem încă 2-3 stații. Intenționăm ca sediile noastre din marile orașe să aibă și stație de încărcare. Nu am decis încă, dar următorul oraș de pe listă ar putea fi Târgu Jiu, Drobeta sau Alexandria. Ne gândim la o soluție și pentru București”, a declarat Martin Zmelik.

În acest moment, compania deține două stații de încărcare, în Pitești și Craiova, unde posesorii de mașini electrice pot reîncărca gratuit. CEZ a început, de asemenea, diversificarea flotei auto prin achiziția de modele electrice și hibrid. Acestea sunt utilizate de angajați în sistem carpooling, fiind adesea rezervate și pentru weekenduri.

„Calendarul de rezervări este plin; îmi doresc ca oamenii noștri să se obișnuiască din timp și să experimenteze noile tehnologii. Cei mai buni ambasadori ai companiei sunt angajații, iar pentru a fi un bun ambasador trebuie să testezi, să conduci. Este chiar pentru prima dată când folosesc această mașină, pentru că, de obicei, este rezervată de ceilalți colegi ai mei din companie”, a adăugat Martin Zmelik.

În România, transportul cu mașini electrice este, în prezent, într-o fază de pionerat, lipsa unei infrastructuri de stații de reîncărcare de capacitate mare fiind principalul obstacol în adoptarea acestei tehnologii. Conform unui sondaj realizat recent, 43% dintre românii chestionați ar fi mai interesați să cumpere o mașină electrică dacă „infrastructura de încărcare ar fi mai bine dezvoltată”.

https://www.youtube.com/watch?v=oc4Q6mqYDW0

Video: youtube/ Grupul CEZ in Romania