Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

VESTE BUNĂ pentru contribuabili. Fiscul va putea pune poprire doar pe un singur cont

Ministerul Finanţelor propune, într-un pachet de măsuri lansat în dezbatere, ca Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) să poată pune poprire pe un singur cont al contribuabilului şi doar pentru suma care corespunde creanţei fiscale. În prezent, Fiscul înfiinţează poprirea asupra conturilor la toate băncile la care debitorii deţin conturi, iar băncile sunt obligate să indisponibilizeze toate sumele din conturi şi să le vireze statului. Ulterior, după stingerea obligaţiilor fiscale, organul fiscal transmite electronic către Unitatea de Imprimare Rapidă Vâlcea, decizia de ridicare a popririi. Aceasta este comunicată băncilor prin poştă, cu o durată de cel puţin 10 zile, timp în care toate conturile contribuabilului rămân blocate.

În pachetul lansat în dezbatere, ministerul propune „dezvoltarea metodelor de blocare/deblocare a conturilor bancare în timp real/prin intermediul schimbului de informaţii şi documente în mediu electronic, între administraţia fiscală şi instituţiile de credit la care aceşti contribuabili au deschise conturi bancare”. Propunerea nu reprezintă, însă, un proiect oficial de modificare a legislaţiei actuale, ci o intenţie care ar trebui, ulterior, să fie dezvoltate în măsuri legislative.

Potrivit Ministerului Finanţelor, măsura propusă ar avea ca efect „înlăturarea deficienţelor legate de întârzierea ridicării măsurii popririi conturilor bancare în cazul stingerii obligaţiilor fiscale, întârzieri care, de cele mai multe ori, afectează activitatea contribuabililor”. Concret, o astfel de măsură ar avea ca efect pozitiv, pentru contribuabili, indisponibilizarea doar a unui cont şi doar pentru suma efectiv necesară „pentru executarea creanţei fiscale şi nu toate din toate conturile, de la toate băncile”, susţine ministerul. „Băncile virează în conturile bugetare doar suma necesară acoperirii creanţei executate, evitându-se astfel în totalitate situaţiile de restituire ulterioară a sumelor executate în plus”, se arată în pachetul fiscal. În plus, deblocarea conturilor bancare s-ar realiza în doar două ore de la momentul în care s-a constatat că a fost acoperită obligaţia restantă, „faţă de cel puţin 10 zile în situaţia actuală”, potrivit ministerului.

După implementarea măsurii propuse de Ministerul Finanţelor, Fiscul ar transmite electronic adresele prin care se înfiinţează poprirea la Punctul central din ANAF, care va retransmite electronic adresele către bănci.