Acasă Economie Top cinci bănci de la care iei mai puţini bani decât depui

Top cinci bănci de la care iei mai puţini bani decât depui

Dacă pentru depozitele în lei mai găseşti şi ceva bonificaţii, pentru cele în euro balanta înclină preponderent către pierdere. Pe baza portalului financiar finzoom.ro, care a lansat săptămâna aceasta conceptul de dobândă anuală efectivă pentru depozite (DAED), se poate face un clasament al băncilor care au cele mai mici dobânzi şi care percep cele mai mari comisioane făcând astfel negative câştigurile atât pentru economisirea în lei, cât şi cea în euro, ne informează economica.net.

Astfel, dacă aveţi economii în lei, mai mici de 50.000 de lei, feriţi-vă de ING Bank şi Unicredit, băncile cu cele mai mici dobânzi din piaţă şi comisioane de administrare a contului curent printre cele mai piperate. ING Bank ocupa primul loc în sens negativ din punct de vedere al DAE la depozitele de economii în lei.

Şi nu neapărat din cauza dobânzilor acordate (deşi este prima instituţie de credit care pentru sumele mari de bani a plafonat dobândă la 0%), cât din pricina comisioanelor. În cazul Unicredit, cea de-a doua bancă cu minus în depozite, situaţia se cumulează: dobânzile cele mai mici din piaţa coroborate cu un nivel mediu al taxelor şi comisioanelor contribuie concertat.

Randamentele depozitelor în euro sunt şi mai mici, bineînţeles din cauza dobânzilor la nivel european, care sunt deja negative de aproape un an de zile. Şi aici îl regăsim pe Unicredit, OTP şi Bancpost printre băncile cu câştig real net negativ. Astfel, pentru un depozit de 5.000 de lei plasaţi pe 12 luni la unele bănci din România poţi să încasezi o pierdere între 1,51 lei şi ceva peste 14 lei. Pentru aceeaşi sumă plasată în echivalent euro, pierderile sunt cuprinse între 3,4 şi 10,32 euro.

Cele mai mari comisioane administrare cont curent/lună sunt la următoarele bănci:
• 5 lei – BRCI, ING Bank, OTP Bank
• 4,2 lei – BRD
• 4 lei – Leumi Bank, Credit Agricole
• 3,5 lei – Bancpost, Piraeus Bank
• 3 lei – Banca Românească, Credit Europe, Pro Credit, TBI Bank, Unicredit

Cele mai mari comisioane de retragere de numerar în ziua scadenţei sunt la următoarele bănci:
• 1%, min 15 lei – BCR
• 0,5% minim 5 lei – Raiffeisen Bank, BRD
• 0,5% minim 4 lei – Bancpost, Intesa San Paolo
• 0,5% minim 3,5 lei – Banca Romanească
• 0,4% minim 3,5 lei – Banca Transilvania.

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.