Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Top 100 Capital cele mai de succes femei din România: Dorina Mutu se află pe locul 10

Revista Capital a publicat recent “Top 100 Capital cele mai de succes femei din România”. Pentru prima dată Topul femeilor de success îşi schimbă structura. Anul acesta, cele 100 de personalităţi au fost împărţite pe 10 categorii profesionale: antreprenoriat, CEO, politică şi administraţie publică, avocatură, consultanţă, marketing şi PR, sport, ştiinţă-artă-cultură, jurnalism-vedete şi implicare socială.
La categoria Antreprenoriat, vâlceanca noastră, Dorina Mutu este pe locul 10. Într-un amplu interviu, Dorina Mutu dezvăluie care este reţeta succesului.

• Rep.: Cât de greu îi este unei femei să reusească în business?
• Dorina Mutu: Cât de greu îi este unei femei să reușească în business? Ca să pot răspunde la această întrebare, va trebui să o citez pe Marie Curie: “Viata nu este usoară pentru nimeni. Și ce? Trebuie să perseverăm și să avem întotdeauna încredere în noi înșine. Trebuie să credem că avem un scop și că trebuie să-l atingem.”. Având în vedere prima frază a celebrei femei de știință, o să spun că unei femei ca să reușească în afaceri îi este la fel de greu cum îi este și unui bărbat. Poate puțin mai dificil și asta nu pentru că nu suntem la fel de curajoase, pregătite dpdv educațional, sau fiindcă nu suntem cu picioarele pe pământ în situații de criză ce pot apărea la job, ci pentru că noi avem și o casă de întreținut și copii de crescut, educat și îndrumat. Nu susțin că bărbații nu ar avea același rol în casă, însă în primii ani de viață, copiii au nevoie mai mult de mamă decât de tată, iar când vine vorba de susținut o casă (nu mă refer la spectrul financiar), aici intervine atribuția femeii. Deci, trebuie să fim foarte calculate și să avem un time management mai bun decât al bărbaților astfel încât să ne facem timp și pentru familie, casă și pentru afaceri. Nu îmi place să cred că femeile sunt mai puțin stăpâne pe situație, însă trebuie să admitem că avem acea fragilitate și delicatețe care ne caracterizează pe noi, femeile. Acesta poate să fie un dezavantaj în afaceri, însă întotdeauna familia, în special soții, sunt cei care ne vor susține moral și ne vor face să ne recăpătăm “increderea în noi insine” despre care vorbea Marie Curie. Și nu în ultimul rând (cred că e cel mai important factor de luat în seamă), contează cât de mult ne dorim să reușim.

• Rep.: Care ar fi diferenţele dintre o afacere condusă de o femeie şi una condusă de un bărbat? O femeie se comportă altfel în calitate de lider al unei companii?
• Dorina Mutu: Nu vreau să intru în conceptul de feminism, însă nu mai trăim de mult într-o societate patriarhală și nu mai ne este atât de greu să reușim precum era pe vremea Virginiei Woolf. În aceeași manieră, businessul nu mai este a “man’s world”, iar femeia nu se mai simte intimidată de un partener de afaceri barbat…sunt vremuri de mult apuse. Ca să va răspund la întrebare, nu cred că este o diferență între o afacere condusă de bărbat și una condusă de femeie. Sunt avantaje și dezavantaje de ambele părți. Vreau să subliniez faptul că nu sunt reguli general valabile- o femeie poate deține intuiție și inteligență emoțională dezvoltată, pe când un bărbat poate compensa printr-o organizare impecabilă și un curaj mai mare. Femeile din secolul 21 au învățat să se impună în rolul de conducere, iar asta o spun toate studiile de actualitate.
• Rep.: Cum vedeţi viitorul antreprenoriatului feminin în România?
• Dorina Mutu: Vorbind din experiența mea, am foarte multe firme colaboratoare ale căror antreprenori sunt femei, chiar și în domeniul tech. Aceste firme, care sunt conduse de femei, sunt foarte profitabile și se clasează în topul firmelor românești. De asemenea, analizând ultimele topuri făcute, mai ales, în rândul antreprenorilor tineri și de succes, femeile sunt într-un număr foarte mare, ceea ce este foarte, foarte îmbucurător. Deci, viziunea mea asupra viiitorului antreprenorial feminin în România este una pozitivă și satisfăcătoare.
• Rep.: Cinci lecţii pe care le-aţi învăţat prin prisma businessului? Care ar fi ingredientele pentru o afacere de succes?
• Dorina Mutu: În primul și în primul rând, am învățat că trebuie să fiu perseverentă. Chiar dacă dictonul lui Thomas Edison “Nu am dat greș de 999 ori. Pur și simplu am descoperit 999 de feluri în care nu se construiește un bec” a devenit un clișeu, este adevărat și aplicabil atât în viața de zi cu zi, cât și în afaceri. Trebuie să încerci și să încerci și să încerci până îți iese cum voiai. Fără muncă și un pic de framantare (de fapt multă, multă framantare) nu ai cum să reușești. De asemenea, atunci când vezi oportunitatea, trebuie să acționezi. Si ca sa inchei cele 5 lectii pe care le-am invatat prin prisma businessului revin la cea mai importanta, si anume perseverenta. Ingredientele pentru o afacere de succes? Sunt foarte multe și nu ar încăpea într-o carte, însă dacă ar fi să numesc câteva ar fi următoarele: muncă, sacrificii constante, seriozitate, încredere în forțele proprii, creativitate, onestitate, angajament, statornicie, curaj, asumarea de riscuri și responsabilități, mult optimism, cercetare constantă în domeniul în care te afli…si ar mai fi multe altele…
• Rep.: Cum aţi pornit afacerea? Care a fost investiţia iniţiala?
• Dorina Mutu: Am avut un capital foarte mic de pornire și curaj la maximum…si un soț capabil.
• Rep.: Care este modelul antreprenorial pe care îl aveţi? (Din România sau din străinătate).
• Dorina Mutu: Cu toate că admir foarte mulți antreprenori atât din țară, cât și din afară, este timpul să îl citez și pe marele antreprenor al Virgin Group, Richard Branson: “Ca să fii de succes, trebuie să fii acolo, trebuie să lovești pământul, alergând, și dacă ai o echipă bună lângă tine și mai mult decât un dram de noroc, poate o să faci să se întâmple ceva”. Dar, cu certitudine, nu o să reușești dacă urmezi formula altcuiva.
Aş putea spune ca am evoluat in acesti ani nu numai profesional, cat si personal. Am fost atenta la cei din jur, am lasat obiceiurile proaste, am ascultat activ si cu atentie si am acumulat lucrurile rapid si mai bine decat ceilalti. Da-i creierului tau o activitate noua zilnica si vei reusi in ceea ce ti ai propus.
• Rep.: Cât de dificil este pentru o femeie de succes să găsească echilibrul între timpul destinat job-ului și timpul petrecut cu familia?
• Dorina Mutu: Trebuie să recunosc că a găsi un echilibru între timpul destinat afacerii tale și timpul petrecut cu familia nu este dificil, este extrem de dificil. Însă, am avut noroc de o familie frumoasă, care m-a înțeles mereu și m-a susținut neîncetat. Asta facem noi, ne ajutăm reciproc în familia noastră.
• Rep. Care sunt cele mai importante proiecte/realizări ale dumneavoastră din ultimul an?
• Dorina Mutu: Cu toate că sunt multe de spus aici aș vrea să încep cu principalul proiect, și anume satisfacerea cerințelor clienților prin deplina înțelegere a necesităților acestora, îmbunătățind continuu procesele, printr-un control strict al tuturor activităților și o gestiune eficientă a resurselor. Am început de la remodernizarea magazinelor actuale, crearea de noi concepte, cum ar fi Annabella Zilnic, și îmbunătățirea sistemelor de management pentru calitatea și siguranța alimentelor, având ca urmare creșterea competivității pe piață.
Sunt mândră că am adus pe piața modernă de retail conceptul Annabella ConceptStore, care asigură clienților un confort superior în realizarea cumpărăturilor, la cele mai bune standarde. Din proprie experiență am învățat că a crește firesc, înseamnă a construi mereu pe o bază solidă, fără a sări etape, abordând altfel lucrurile, iar asta mi-a dat încredere în forțele proprii de a încerca aceste concepte noi și de a prospera în lumea afacerilor.