Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Tensiuni la Oltchim. Scrisoarea deschisă a disponibilizaţilor către Gheorghe Piperea şi Bogdan Stănescu

Persoanele disponibilizate de la Oltchim au realizat o petiţie în care le cer socoteala administratorilor judiciar şi administratorului special de la Oltchim. Revolta acestora a ajuns la cote maxime, după ce în data de 12 iulie zeci de foşti angajaţi ai combinatului chimic din Râmnicu Vâlcea, au aflat că vor rămâne fără acoperiş deasupra capului, la începutul lunii august.

Iată care este scrisoarea deschisă, încărcată şi pe site-ul de petiţii online, a disponibilizaţilor în care principalii vizaţi sunt Gheorghe Piperea şi Bogdan Stănescu:

„PIPEREA FALIMENTEAZĂ OLTCHIMUL!

Domnule Gheorghe Piperea,

– pentru că aţi încasat 2.100.000 de euro – onorariu fix – datorat de Oltchim pentru cele 42 de luni de nimic;

– pentru că aţi încasat sau aveţi de încasat peste 25.00.000 de euro – onorariu procentual – datorat de Oltchim pentru profitul făcut pe (din) hârtie de 520.000.000 euro în anul 2015;

Domnule Bogdan Stănescu,

– pentru că aţi încasat de la oltchim 180.000 de lei – indemnizaţie – datorată de oltchim pentru cele 42 de luni de nimic;

Vă transmitem această scrisoare deschisă şi vă rugăm să ne răspundeţi la următoarele întrebări:

1. Când se vor achita, cu adevărat (FAPTIC) nu doar scriptic (PE HÂRTIE) – salariile compensatorii, disponibilizaţilor de la OLTCHIM din primul val de disponibilizări (14 iunie 2013), având în vedere că promisiunea făcută de dumneavoastră în calitate de administratorul judiciar al OLTCHIM, în faţa judecătorului sindic (dosar 349/90/2015, şedinţa din data de 28 ianuarie 2015, sentinţa 210/2015 – vezi pag. 3 din documentul aflat în discuţie) citez „dacă se va merge pe varianta unei reorganizări care să nu ducă la vânzarea SPV-ului, plăţile se vor face până la sfârşitul anului 2015” s-a transformat într-o MARE MINCIUNĂ, chichiţa avocăţeasca spun unii?

Reţineţi că, mai nou (aici gura păcătosului adevăr grăieşte şi îi dau şi eu dreptate) domnul Mateiţă, discipolul dumneavoastră în „arta” insolvenței), a recunoscut că banii neplătiţi salariaţilor (3 salarii restante zice el şi eu completez: avansul lunii ianuarie 2013 trecut la masa credala, 3 salarii plătite de AJOFM şi datorate de OLTCHIM AJOFM, salarii compensatorii neplătite disponibilizaţilor, cotizaţii şi rate CAR – reţinute salariaţilor timp de 4 luni fără a fi virate la CAR, etc) au fost folosiţi – datorită incapacităţii dumneavoastră de-a atrage investitori – că sursa de finanţare a capitalului de lucru pentru funcţionarea OLTCHIM!

2. Onorariul (autofixat) datorat de Oltchim pentru cei trei ani de insolvență (perioada 30 ianuarie 2013 – 31 iulie 2016) care este de 2.100.000 euro (46 luni x 50.000 euro / lună) – a fost virat în conturile dumneavoastră, domnilor administratorilor judiciari?

3. Care este, până la această dată, valoarea calculată şi care este valoarea achitată dumneavoastră domnilor administratorilor judiciari, aferentă onorariului procentual (autofixat: 5% – pentru recuperarea datoriilor şi 10% – pentru distribuirea sumelor recuperate) având în vedere că dacă se ia în calcul numai suma de 530 milioane de euro şterse prin planul de reorganizare – că suma recuperată, se ajunge la un comision fabulos de minim 26 de milioane de euro?

4. Cât mai durează procedura insolvenței (reorganizării judiciare) pentru că din programul de reorganizare rezultă că se are în vedere continuarea acesteia până în anul 2018 cu posibilitatea prelungirii până în anul 2019? Adică este vorba de încă 2,4 milioane de euro care trebuie să intre în conturile dumneavoastră.

5. Care sunt măsurile reale luate, la nivel de practică nu de teorie (şi aici este vorba în primul rând despre găsirea capitalului de lucru necesar) pentru relansarea funcţionarii Oltchim la o capacitate de cel puţin 70%?

6. Având în vedere că în cei trei ani de insolvență numărul locurilor de muncă a fost redus prin cele două valuri de disponibilizări (14 iunie 2013 şi noiembrie 2015) cu cca. 1200 de salariaţi, respectiv cu cca. 35%, care este numărul de salariaţi preconizaţi a fi disponibilizaţi în perioada următoare?

7. De ce aţi ales ca măsură principală de reorganizare „ştergerea datoriilor prin planul de reorganizare” şi nu „conversia datoriilor în acţiuni” conform aprobării UE şi solicitărilor (pentru AVAS) şi solicitările BCR, BT, ELECTRICA, MFC, etc.

Nu cumva prin această măsură aţi protejat interesele PCC (care prin transformarea datoriilor în acţiuni devine ceea ce a fost când a intrat în OLTCHIM – respectiv un acţionar cu 1-2%)?

Nu cumva, protejând interesele PCC (precizez că valoarea nominală a acţiunilor PCC la OLTCHIM este de cca. 2, 5 milioane de euro iar valoarea de piaţă de cca. 10 milioane de euro), aţi băgat adânc mana în buzunarul statului şi ale privatului prin ştergerea datoriilor (precizez că este vorba despre cca. 520 milioane de euro)?

Aţi salvat cele 2,5 milioane de euro ale PCC în detrimentul celor 520 milioane de euro ale noastre, ale tuturor, pentru care există suspiciunea rezonabilă de furt „cu legea-n mână”, de abuz în serviciu, etc. – vezi cazul ROMPETROL şi încercarea de ştergerea a datoriilor prin lege (trecută prin Parlament şi respinsă de CCR şi apoi prin OUG) de către guvernul Ponta.

8. Prin ce concurs sau prin ce concurs de împrejurări aţi ajuns să fiţi numit că administrator judiciar la OLTCHIM? A fost o numire politică a USL sau aţi fost numit, aşa la întâmplare?

P.S.

Aveţi şi dumneavoastră dreptate, cazul acesta – insolvența OLTCHIM este demn de studiu la drept dar mai întâi ar trebui cercetat de cei în drept de la DNA!

Ce ziceţi domnule Gheorghe Piperea?

Ce ziceţi domnule Bogdan Stănescu?

Aveţi răspunsuri, aveţi soluţii sau câinii latră ursul merge?

Sau din ciclul, disponibilizaţii întreabă… !?!?!administratorii nu au soluţii, nu au răspunsuri!

Întrebări din partea disponibilizaţilor de la Oltchim pentru administratorii judiciari şi administratorul special de la Oltchim.”