Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Tendințe de plăți digitale pentru viitor

Odată cu dezvoltarea tehnologiei, comportamentul societății s-a schimbat foarte mult. Inclusiv economia, banii și modul în care efectuăm plățile au suferit mai multe schimbări și transformări în ultima vreme. Tehnologia digitală a facilitat comunicarea între oameni și între business-uri, a contribuit la creșterea productivității, la creșterea economică prin automatizarea proceselor.

Într-un fel, toate acestea sunt indicatori cheie ai progresului nostru ca specie. Metodele primitive au indicat modul nostru primitiv de a trăi. În mod similar, metodele actuale de plată alimentate de tehnologie de ultimă oră se laudă cu realizările noastre tehnologice de astăzi.

Digitalizarea plăților a reprezentat un salt uriaș către obiectivul de a obține o metodă de plată ușoară, convenabilă, rapidă și sigură. Cu siguranță, actualele moderalități de plată ne oferă aceste facilități, dar dezvoltarea nu se va opri aici. Metodele de plată digitale au înregistrat evoluții masive în intervalul de patru până la cinci ani și suntem pe cale să vedem și mai multe schimbări în viitorul viitor.

La început, conturile bancare era recunoscute prin combinații aleatorii de cifre unice prezente pe card. Ulterior, tehnologia EMV (Europay, Mastercard, Visa) a evoluat treptat și a introdus un mecanism de plată mai computerizat și mai securizat. Tehnologia EMV este cunoscută pentru utilizarea codurilor care variază de fiecare dată când are loc o tranzacție. Această utilizare a codurilor temporare îmbunătățește siguranța în conturile bancare. Acest exemplu ne arată cum codurile pot modela modul în care gestionăm sistemele de conturi bancare.

Viitorul cardurilor din plastic este incert, în contextul în care au apărut tot mai multe servicii de plată, care oferă metode mai simple de transfer și stocare bani.

Odată cu dezvoltarea acestor tehnologii, au evoluat și modurile de fraudare și s-a ajuns chiar la furtul de identitate. În acest context, autentificare biometrică poate deveni o opțiune fiabilă și sigură pentru toate tranzacțiile digitale.

Autentificarea biometrică s-a dovedit a fi o metodă de plată unică, deoarece încorporează eficiență și securitate într-un singur pachet. Autentificarea biometrică este o metodă extrem de securizată, deoarece implică caracteristicile unice ale individului.

O altă tehnologie revoluționară de plăți va fi mPOS (mobile Point of Sale). Orice telefon mobil sau tabletă poate deveni un terminal mPOS, ce va funcționa ca o casă de marcat sau ca un terminal POS fără fir. mPOS este folosit de comercianții care trebuie să primească plăți în diferite locuri. De exemplu, orice șofer de taxi sau furnizori de servicii, cum ar fi avocați, mecanici, instalatori etc., vor putea avea mPOS pentru a încasa direct banii de la clienți.

În trend sunt și plățile contactless. Multe companii precum Samsung, Apple și Google au deja sistemul lor de plată contactless: Samsung Pay, Apple Pay și, respectiv, Google Pay. Pentru a efectua plăți, tot ce trebuie să facă un client este pur și simplu să descarce aplicația, să adauge un card introducând detaliile cardului și apoi să apropie telefonul pe orice cititor.

Orice tehnologie nouă de plată va trebui să vină la pachet și cu securitate de top. Securitatea este cel mai important element atunci când vine vorba de plată. Oamenii vor prefera întotdeauna o metodă de plată care are o securitate ridicată. Acesta este motivul pentru care tehnologiile de plată nu vor putea evolua fără a dezvolta și un sistem de securitate de top.

În viitorul apropiat, inteligența artificială va juca un rol important în acest ecosistem economic. Băncile primesc milioane de tranzacții într-un interval scurt de timp și este tot mai dificil de a detecta amenințările posibile, așa că vor apela la sisteme automate de detectare și verificare.

Toate aceste tehnologii vor fi implementate de majoritatea comercianților și agenții economici, putând fi văzute în cazinouri online legale în România. Industria jocurilor de noroc are nevoie de tranzacții sigure, rapide și confortabile.

Cei ce vor adopta foarte repede noile tendințe de plăți sunt cei din ”Generația Z”, mai exact persoanele care s-au născut între anii 1999-2012. Cu alte cuvinte, vorbim de cei cu vârste cuprinse între 10 și 25 de ani, generația digitală. Aceasta este generația care va avea o dependență mai mare de tehnologii și servicii de ultimă oră, automate, mai rapide și eficiente.