Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Senatorul Dan NIȚU: «Stop!» clauzelor abuzive, practicilor comerciale neloiale

Comportamentul abuziv al unor bănci este sancţionat dur de senatorul vâlcean Dan Niţu, care se arată îngrijorat de numărul mare de români care au fost prejudiciaţi de instituţiile bancare. Tocmai de aceea, parlamentarul PNL a cerut constituirea unui grup consultativ la nivelul Direcției Protecția Consumatorilor din cadrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Senatorul Nițu crede că este cu adevărat necesară o protecție reală a consumatorilor de servicii financiare, adică a persoanelor fizice sau juridice care apelează la serviciile oferite de bănci și care, deseori, se află într-o poziție inferioară unei bănci, deoarece nu dețin cunoștințe juridice temeinice, astfel încât să repereze clauzele abuzive ce pot apărea într-un contract încheiat cu o bancă. „Existența atâtor procese intentate băncilor demonstrează necesitatea unei mai mari atenții din partea instituțiilor abilitate pentru a proteja clienții băncilor. Trebuie să spunem «Stop!» clauzelor abuzive, practicilor comerciale neloiale. Să luăm aminte că, în SUA, protecția necorespunzătoare a consumatorilor, în special pe piața creditelor ipotecare, pe lângă prejudiciile considerabile în rândul consumatorilor, a adus o contribuție la criza financiară globală. Criza a demonstrat că protecția consumatorilor, pe unele piețe financiare, a fost deficitară chiar în perioada premergătoare crizei financiare. Să sperăm că implicarea în sporirea educației financiare a consumatorilor va evita, pe viitor, crearea unor noi crize financiare.

Consider oportună constituirea unui grup consultativ la nivelul Direcției pentru Protecția Consumatorilor din cadrul ASF care va avea ca obiective consolidarea protecției consumatorilor de servicii financiare, prevenirea și identificarea practicilor incorecte, neloiale sau frauduloase, a clauzelor contractuale neclare, a celor susceptibile a fi declarate abuzive” – susţine senatorul Dan Nițu.

Iniţiativa senatorului Niţu a avut şi ecou. Asta pentru că, în data de 15 februarie 2015, Autoritate de Supraveghere Financiară a anunțat că va constitui un grup consultativ în domeniul protecției consumatorilor de servicii financiare, al cărui scop principal este facilitarea comunicării între cele mai importante asociații și organizații de profil.