Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Şeful Ciech forţează nota

Veşti proaste pentru sodişti: restructurarea continuă. Dariusz Krawczyk cere „un mediu de afaceri stimulativ și garanția unor parteneriate eficiente”

V

izită fulger în Vâlcea a lui Dariusz Krawczyk, președintele Grupului Ciech, acţionarul majoritar al USG. Krawczyk a luat miercuri la rând cabinetele oficialilor din judeţ pentru a obţine o nouă serie de avantaje pentru Uzinele Sodice. Polonezul s-a întâlnit cu Prefectul Mircea Nadolu, Președintele Consiliului Județean Ion Cîlea și conducerea CET Govora, furnizorul de abur tehnologic al Uzinelor Sodice. Veştile aduse de preşedintele Ciech – Polonia nu sunt însă de bun augur pentru salariaţii din USG: restructurarea va continua. Ultima concediere colectivă a avut loc în cursul acestei luni şi a vizat 50 de muncitori.

Restructurarea, condiţie impusă de polonezi

Pentru a primi o decizie finală din partea Consiliului de Administrație al Ciech privind angajamentul său de viitor, USG trebuie să continue restructurarea și să asigure materia primă și aburul pentru producție. Acestea implică garanția continuării cooperării cu firme locale cum sunt Exploatarea Minieră și CET. Pe de altă parte USG are nevoie de soluții pentru a acoperi noile cheltuieli privind taxele de mediu, cum sunt certificatele CO2, implementate începând cu acest an. În lunile aprilie-mai, acţionarii polonezi de la USG au efectuat mai multe vizite la ministerul Economiei în încercarea disperată de a modifica legislaţia de mediu. Refuzul fostului ministru al Economiei, Varujan Vosganian, i-a făcut pe polonezi să anunţe în 19 mai schimbarea acţionarului majoritar al USG, compania vâlceană fiind trecută în posesia unei alte firme din grup. Pentru a nu risca închiderea Uzinelor Sodice, autorităţile locale au acordat inclusiv preţuri preferenţiale la aburul tehnologic livrat către USG, vizita polonezului fiind motivată poate şi de revenirea la preţul normal al acestuia în urmă cu două săptămâni. „Vizita mea reprezintă o invitație deschisă spre cooperare cu partenerii noștri și cu autoritățile locale pentru a găsi soluții pe termen lung pentru toate companiile implicate. Dinamica economiei locale trebuie consolidată între toți cei implicaţi și suntem gata să ne oferim sprijinul. Totuși, nu putem să atingem stabilitatea fără un mediu de afaceri stimulativ și garanția unor parteneriate eficiente”, a anunţat miercuri Dariusz Krawczyk.

Şantaj elegant: „Parteneriate solide pentru a decide viitoarele investiții”

Cu toate că au reuşit ca într-un an să îşi dubleze profitul, polonezii de la Ciech se declară nemulţumiţi, considerând USG ca fiind o piatră de moară. „Grupul Ciech se află, începând cu 2012, într-un proces de restructurare profundă. Ca urmare a măsurilor de eficientizare, profitul net al grupului, utilizat pentru calculul preţului per acțiune, a crescut de la 117.248.000 de zloţi, în iunie 2012 la 240.278.000 de zloţi în iunie 2013. Analiștii apreciază că rezultatele Grupului ar fi fost și mai bune dacă nu ar fi fost necesară acoperirea pierderilor USG. De aceea avem nevoie de o aliniere rapidă la transformările realizate de întregul grup”, a mai spus Krawczyk. Conform acestuia, soarta USG stă în avantajele pe care ar urmă să le obţină în urma vizitei sale: „Ciech își dorește un parteneriat pe termen lung cu județul Vâlcea iar acest lucru a fost demonstrat de sprijinul constant acordat în ciuda a șase ani de pierderi, mediu economic dificil, presiuni. Consiliul de Administrație al Ciech intenționează să încurajeze șansele de evoluție care au fost câștigate prin efortul extraordinar făcut de echipa USG și caută parteneriate solide pentru a decide dacă se vor face viitoare investiții”.

Cu o datorie istorică de 25 milioane euro pentru aburul tehnologic livrat de către CET Govora, Ciech s-a angajat la începutul acestei luni să vireze o primă tranşă de 5 milioane euro în conturile societăţii din subordinea CJ Vâlcea. În cele din urmă, polonezii au lăsat marfa produsă de USG drept garanţie pentru această sumă, nu înainte de a încerca să le propună celor de la CET inclusiv „pasarea” a două secţii părăginite din Uzinele Sodice pentru stingerea acestei datorii.