Moment important pentru soarta Râmnicului. Vizita Excelenţei Sale d-na Huo Yuzhen, ambasadorul Republicii China la Bucureşti se transformă într-un moment istoric pentru relaţiile comerciale dintre administraţiile publice din ţară şi partenerii din China, dar şi într-un pas greşit făcut la repezeală de primarul Emilian Frâncu. Dacă la primul punct Râmnicul se poate lăuda cu achiziţia primelor autobuze chinezeşti pentru transportul public într-un oraş-municipiu din România, la cel de-al doilea alesul râmnicenilor va fi nevoit să tragă de timp pentru a-şi spăla gafa. Bunele intenţii ale primarului Frâncu de a aduce investitori în oraş, în special pentru salvarea Oltchimului şi, implicit, a platformei chimice s-au întors împotriva edilului. „Sigur, în timpul acestei vizite putem discuta punctul despre anumite obiective economice pentru care doriţi atragerea unor investitori din ţara noastră. Pregătiţi documentaţia, iar dacă o aveţi şi în limba engleză ar fi şi mai bine”, i-a replicat ambasadoarea primarului din Râmnic. Documentaţia privind procesul de privatizare al Oltchim SA se află însă în posesia oficialilor din Ministerul Economiei şi nu în cea a reprezentanţilor administraţiei publice locale.
Punctăm la turism şi prelucrarea lemnului
Din punctul de vedere al reprezentanţilor Ambasadei Republicii China la Bucureşti, judeţul Vâlcea are câteva atuuri reprezentante prin potenţialul turistic al zonei şi tradiţia în industria de prelucrare a lemnului. „Colegii de la ambasadă s-au bucurat câteva zile în urmă de frumuseţea locurilor din judeţul dumneavoastră. De asemenea, mobilierul realizat în România a fost apreciat în China. Sper să putem vorbi în câţiva ani de reluarea exporturilor de mobilă în Republica Chineză. În ceea ce priveşte schimbul de experienţă uman suntem deschişi unei colaborări în domeniul universitar. De asemenea, ambasada noastră poate oferi suport pentru elevii din Vâlcea prin asigurarea unui profesor de limba chineză”, a precizat E.S. Huo Yuzhen. Delegaţia chineză şi-a manifestat de asemenea interesul pentru domenii investiţionale precum agricultura şi producerea energiei verzi.
Amintiri din comunism
La capitolul amintiri de acum 30 de ani cele două părţi prezente la masa discuţiilor au punctat în comun: ambasadoarea cu amintirea Nadiei Comăneci şi a Ansamblului Ciocârlia, în timp ce Frâncu şi Vârlan au remorat alte evenimente de dinainte de ’89. „În timpul facultăţii am avut colegi studenţi din China şi cred că putem discuta despre un schimb de experienţă între elevii din Râmnicu Vâlcea şi elevi din China”, a declarat Frâncu. Ceva mai tânăr, vicele Eduard Vârlan s-a mulţumit să constate că în copilărie se bucura în momentul în care primea o jucărie chinezească. Din nefericire, reprezentanţii municipiului nu şi-au adus aminte şi de vestitele stilouri chinezeşti, în momentul înscrierii unui mesaj din partea înaltului oaspete în Cartea de Onoare a oraşului, Huo Yuzhen fiind pusă în postura de a semna cu un pix ieftin.
Lasă un comentariu