Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

PROTESTE pentru conversia în lei a creditelor: ISĂRESCU DICTATOR!

Peste o mie de cetăţeni cu credite în franci elveţieni au participat duminică la un miting în piaţa Constituţiei. Oamenii au ieşit în stradă pentru convertirea în lei a creditelor în valuta, respectiv a celor în franci, euro şi dolari. Ei au cerut acest lucru Guvernului, Camerei Deputaților, Băncii Naționale, dar şi băncilor comerciale.
Protestatarii au scandat lozinci împotriva guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. „Isărescu dictator, avocatul băncilor”, „Demisia”, „Hoții”, „Jos Isărescu”, „Nu vrem banii de la stat, vrem sistem reglementat”, „Conversia la cursul istoric plus 20%”, „Banca = cămătar legalizat de BNR şi de stat” s-a putut auzi din piaţa Constituţiei.
„Singurul semnal pe care l-am primit din partea autorităţilor, în ultimele două săptămâni, a venit din partea parlamentarilor care au participat la ședința Comisiei de Buget-Finanțe. Concret, legiuitorii au anunțat că dacă Asociația Română a Băncilor nu va rezolva situația, atunci Parlamentul va da o lege care va afecta puternic băncile. Noi vrem ca în perioada următoare să se ia o decizie la nivel înalt, prin care să se reglementeze cazurile persoanelor care au contractat credite în franci elvețieni”, a declarat, duminică, pentru AGERPRES, Daniel Teodorescu, membru al Grupului Clienților cu Credite în CHF, care a și organizat evenimentul din Piața Constituției.
Reacţia oamenilor de a ieşi în stradă a venit după ce, în data de 15 ianuarie a.c., francul elvețian s-a apreciat puternic pe piețele internaționale, câștigând aproape 30% în raport cu moneda euro, după ce Banca Națională a Elveției (BNS) a renunțat la pragul de 1,20 franci pentru un euro, pe care l-a practicat în ultimii trei ani.