Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Profitul de la Oltchim, existent doar pe hârtie

În anul 2015, combinatul Oltchim a raportat un profit net „pe hârtie” de 2,3 miliarde lei. Acest profit a rezultat din ștergerea datoriilor companiei în luna aprilie a anului trecut, după rămânerea definitivă a deciziei judecătoreşti de aprobare a planului de reorganizare, în vremea ce activitatea curentă a societății a generat o pierdere de 36 milioane lei. Pe româneşte, profitul de aproape 2,3 miliarde de lei în 2015 este făcut din pix, printr-un transfer contabil prin care societății i se permite să înregistreze drept venit valoarea datoriei acceptate de creditori a fi tăiată.

Oltchim datorează un impozit de 32 milioane lei pe profitul obţinut din ştergerea de datorii. Potrivit legislaţiei privind insolvenţa, precum şi Codului Fiscal, anularea de datorii reprezintă venit scriptic al perioadei în care a survenit operaţiunea, venit care influenţează rezultatul înregistrat de compania debitoare. Acest impozit va fi însă achitat doar după vânzarea participaţiei statului la Oltchim.

Situaţia se repetă în primul semestru din 2016. Însă banii au fost transferaţi din altă categorie contabilă într-alta. „Profitul net de 18,6 milioane de lei anunţat în prima jumătate a anului 2016, potrivit rapoartelor neauditate, se bazează pe o activitate operaţională în creştere faţă de anii precedenţi dar şi pe un ajutor contabil în valoare de 23 de milioane de lei, fără de care rezultatul final ar fi fost unul negativ.

De la începutul anului 2016, Oltchim a primit trei scrisori de intenţie pentru privatizare din partea unei companii din China şi a două din România, dar negocierile au eşuat, potrivit declaraţiilor oficialilor guvernamentali. Ultima variantă de privatizare constă într-un proces competitiv de vânzare a activelor societăţii, grupate în mai multe pachete, la acest moment avându-se în vedere de către societate nouă astfel de pachete de active.