Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Privatizarea Oltchim, o glumă proastă a Guvernului Ponta

ABSURD. Guvernul României scoate la privatizare o companie, Oltchim SPV, care practic nu există. Asta pentru că eventualul cumpărător, desemnat câştigător al licitaţiei din data de 31 ianuarie 2014, va trebui să pună la dispoziţia statului român suma de 10 milioane de euro pentru capital de lucru şi abia apoi se va începe construcţia noii companii, Oltchim SPV, care va dura 9 luni de zile. Probabil este doar o glumă proastă a actualilor guvernanţi, pentru că este greu de crezut că un investitor serios îşi va bloca o sumă mare de bani într-o compania ce nu este nici măcar înfiinţată, neavând garanţia că lucrurile vor funcţiona.

Luni, 2 decembrie, Adunarea Generală a creditorilor, care s-a întrunit la Bucureşti, a aprobat strategia de reorganizare a combinatului chimic de la Rm. Vâlcea propusă de administratorii judiciari. Acest lucru înseamnă înfiinţarea Oltchim SPV, o societate ce a preluat activele, dar nu şi datoriile de circa 800 de milioane de euro ale vechiului Oltchim. Doar un singur creditor, Chem Impex, a fost împotriva strategiei de reorganizare. Mai mult, s-a aprobat şi raportul de evaluare a Oltchim SPV, astfel încât preţul acestei noi societăţi va fi pornirea de la 290 milioane de euro şi nu va scădea sub 160 de milioane de euro.

Această nouă societate va fi scoasă la privatizare pe data de 31 ianuarie 2014, dată la care potenţialii cumpărători vor trebui să depună ofertele angajante, iar ulterior un grup de creditori vor stabili criteriile de selecţie a ofertanţilor şi va stabili câştigătorul licitaţiei. Problema este însă că va fi scoasă la licitaţie o companie care nu există, pentru că Oltchim SPV va începe să se înfiinţeze abia după ce se va desemna un câştigător al licitaţiei, iar investitorul va pune la dispoziţia statului român 10 milioane de euro pentru capitalul de lucru. Abia atunci, Guvernul României, timp de 9 luni de zile, va înfiinţa Oltchim SPV, care va prelua activele vechiului Oltchim fără datorii, iar apoi va fi înmânat investitorului ce a câştigat licitaţia. Nu există însă certitudini că se va reuşi înfiinţarea acestei societăţi sau că se vor putea obţine toate avizele de mediu necesare pentru funcţionare.

Liderul Sindicatului Liber Oltchim, Mihai Diculoiu, crede că nu aceasta este cea mai bună soluţie pentru salvarea combinatului chimic Oltchim, considerând că guvernanţii nu au făcut decât să prelungească agonia cu încă 9 luni de zile. „Cred că această variantă nu este viabilă. Va fi greu să înfiinţezi o companie aşa de mare şi să obţii toate autorizaţiile necesare. Mai mult, nu cred că se va găsi un investitor care să cumpere ceva ce nu există. Nu vor să facă acest SPV până nu fac licitaţia pentru că altfel se alege praful de tot” – ne-a declarat liderul Sindicatului Liber Oltchim, Mihai Diculoiu.