PROBLEME. „Punctul cel mai dificil este partea de reforme structurale, ce facem cu companiile Oltchim, CFR Marfă, când le listăm la bursă. Sper să obțin să ne extindem până în iunie, să nu avem securea la cap la 31 martie, când expiră acordul. FMI ne-a spus foarte clar: «Nu mai acceptați pierderi!»” – a spus, zilele trecute, premierul Victor Ponta.
Discuții incendiare cu FMI ale premierului Victor Ponta, el având legate de gât două pietre de moară ce atârnă foarte greu: Oltchim și CFR. Rezultă că marea problemă a guvernului este restanța legată de privatizarea pachetelor de acțiuni deținute de stat în companii ca Oltchim și CFR Marfă, asumată în acordul precedent să se definitiveze până la 31 martie 2013. Premierul Victor Ponta dorește să obțină un termen până în luna iunie a acestui an pentru ca privatizarea Oltchim să se facă, de această dată, în cele mai bune condiții. „Punctul cel mai dificil este partea de reforme structurale, ce facem cu companiile Oltchim, CFR Marfă, când le listăm la bursă. Sper să obțin să ne extindem până în iunie, să nu avem securea la cap la 31 martie, când expiră acordul. FMI ne-a spus foarte clar: «Nu mai acceptați pierderi!»” – a spus, zilele trecute, premierul Victor Ponta. Conform spuselor prim-ministrului, calendarul de privatizare al combinatului din Rm. Vâlcea va fi stabilit de FMI, nu înainte ca ministrul Economiei, Varujan Vosganian, să prezinte o notă în acest sens în ședința de guvern.
Angajații Oltchim cer din nou luarea unor măsuri urgente
Până se va lua o decizie în privința sorții combinatului Oltchim, angajații de pe platformă au început deja să dea, din nou, semne de nerăbdare. Prin intermediul unui comunicat de presă, liderul Sindicatului Liber Oltchim, Mihai Diculoiu, susține că a făcut o adresă către Prefectura Vâlcea prin care îi cere prefectului Mircea Nadolu să analizeze, încă o dată, problema Oltchim. Oamenii sunt nemulțumiți că nu au primit salariile și tichetele de masă și cer ca acestea să le fie acordate până în data de 20 ianuarie 2012. De asemenea, chimiștii solicită alocarea pentru Oltchim, în regim de urgență, a fondurilor financiare de minimum 40 milioane de euro pentru capitalul de lucru, precum și stabilirea programului de măsuri cu termene precise pentru funcționarea combinatului în sistem integrat cu Petrochimia și Rafinăria Arpechim Pitești la capacitate de 100%. În final, oamenii mai cer privatizarea celui mai important combinat din sud-estul Europei cu un investitor strategic sau înființarea unei Societăți Naționale a Petrochimiei Românești” – susține liderul de sindicat Mihai Diculoiu.
CLAUDIA STANCIU
Lasă un comentariu