Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Piperea & co. vor să vândă Ramplastul

Administratorii judiciari de la Oltchim, Piperea și Bălan, vor să vândă Ramplastul, producătorul de profile PVC deținut de societatea vâlceană, în acest sens fiind găsit și un cumpărător interesat. Este vorba despre o firmă din Galați, Dynamic Selling Group, care a fost ani de zile partenerul SC Oltchim SA. Compania Dynamic Selling Group este distribuitor autorizat al producătorului de profile PVC Ramplast pentru aproximativ 75% din județele tarii.

MAGDA POPESCU

magda.popescu@voceavalcii.ro

Administratorii judiciari intenționează să convoace Comitetul Creditorilor combinatului Oltchim pentru a aproba vânzarea Ramplast. Avocatul Gheorghe Piperea, unul dintre administratorii judiciari ai Oltchim, susține: „Avem un cumpărător pentru Ramplast și avem și o ofertă de preț. Cumpărătorul este o societate din România care are piață de desfacere în Ucraina și Moldova. Creditorii trebuie să aprobe tranzacția. Banii vor fi folosiți pentru procesul de producție al combinatului, în condițiile în care CEC Bank ne-a anunțat că nu va acorda un nou împrumut pentru Oltchim. Astfel, din sectorul bancar, ne rămâne finanțarea de la Piraeus Bank și de la Banca Transilvania. Dosarele de creditare au fost finalizate și așteptăm acordul final al celor două bănci”.

Liderul Sindicatului Liber Oltchim, Mihai Diculoiu, susține că deocamdată administratorul special Stănescu s-a opus vânzării Ramplast: „Încă nu a fost vândut Ramplastul, însă în 3 – 4 septembrie, Piperea i-a solicitat administratorului special Bogdan Stănescu să-i dea toată documentația pentru vânzarea Ramplast. Din fericire, Bogdan Stănescu a refuzat să facă acest lucru, motivând că refuză să fie părtaș la vânzarea Oltchimului pe bucăți și, implicit, la distrugerea combinatului. Numai că, acum, Piperea și Vosganian pregătesc o întrunire a Adunării Generale a Creditorilor, iar acolo le vor cere creditorilor să își dea votul pentru vânzarea Ramplast. Eu sper ca acești creditori să nu fie de acord, pentru că asta ar însemna distrugerea combinatului”.

Consiliul Județean, acționar majoritar la Oltchim 2?

Raportul de evaluare asupra activelor Oltchim va fi gata în cel mai scurt timp. Acest raport, important în procesul de privatizare a combinatului, va fi supus aprobării Comitetului Creditorilor, iar apoi va fi constituit Oltchim 2 (o societate tip special purpose vehicle). Constituirea Oltchim 2 este estimată pentru perioada 20 – 30 septembrie de Gheorghe Piperea. Cel mai probabil, finalul lunii septembrie va fi și termenul limită de depunere a ofertelor investitorilor interesați de Oltchim.

Interesați de crearea noului Oltchim sunt și Consiliul Județean și CET Govora, care în acest moment, este consumator captiv pentru că distribuie abur către combinat. „Putem deveni acționari la noul Oltchim care se creează. În aceste condiții, societatea nou înființată va fi liberă de datorii și sperăm noi să și producă, iar noi ne vom putea mai ușor recupera sumele de bani. Este vorba de o datorie de 167 milioane lei, putând astfel să devenim chiar acționari majoritari. Vom intra într-o societate care are producție și capacitate de restituire a datoriei” – a declarat președintele CJ Vâlcea, Ion Cîlea.

Iar se dedublează Ponta

În altă ordine de idei, ipocrizia guvernului Ponta în ceea ce privește situația de la Oltchim nu mai are margini. Chiar zilele acestea, premierul Ponta a anunțat că va șterge datoriile de la Poșta Română, convertindu-le în acțiuni. La Oltchim nu s-a putut, deși am așteptat trei ani de zile pentru aprobarea Comisiei Europene. Din nou, în Victor Ponta se zbat două „personalități”: prima, cea care este de acord cu ștergerea datoriilor de la CFR Marfă și Poșta Română și cea de-a doua, care s-a declarat împotriva convertirii datoriilor de la Oltchim în acțiuni. Invectivele pe care le merită acest maimuțoi care a ajuns să ne conducă destinele, l-am numit aici pe Victor Ponta, sunt de prisos. Tine minte, Ponta! La un moment dat, tot vei plăti că ne-ai vândut! Ne-ai vândut PCC-ului și ne minți în față fără pic de jenă!