Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Peste 1.000 de angajați vor fi disponibilizați de la Oltchim

guvernul USL prelungește luarea deciziei până la aprobarea ordonanței 116/2006 în guvern administratorul judiciar Gheorghe Piperea este tranșant în problema disponibilizării 1.055 de salariați vor pleca, dintr-un total de 3.318, 485-495 vor rămâne în șomaj tehnic, iar acestea sunt cifre care au fost discutate inclusiv cu sindicatele

Administratorul judiciar Gheorghe Piperea a anunțat, zilele trecute, la Antena 3, că de la Oltchim urmează să fie disponibilizați 1.055 de salariați și alți 500 să intre în șomaj tehnic. „Deocamdată, până se aprobă noua formă a Ordonanței 116/2006, aceasta este decizia autorităților: procedura de disponibilizare este suspendată. Dar, imediat ce se aprobă această ordonanță, care presupune și plăți de salarii compensatorii de la stat, urmează să se reia, dacă cel care urmează să cumpere Oltchim, inclusiv cu Arpechim, platforma petrochimică Bradu, va fi cu siguranță interesat să recheme disponibilizații de la combinat și să dimensioneze cum va considera de cuviință personalul. În momentul de față, cei care vor să ne sprijine pentru salvarea societății, finanțatori și traderi, au pus, ca una dintre condițiile importante, disponibilizarea aceasta de personal. S-a ajuns la o cifră: 1.055 de salariați vor pleca, dintr-un total de 3.318, 485 – 495 vor rămâne în șomaj tehnic. Ceea ce înseamnă că, practic, putem vorbi despre concedieri cam la 1.600 de persoane. Acestea sunt cifre care au fost discutate inclusiv cu sindicatele”, a explicat Piperea. Deocamdată, procedura de disponibilizare este suspendată până la apariția ordonanței de urgență, care nu se referă doar la Oltchim, ci și la alte societăți aflate în insolvență.

„Insolvența nu înseamnă faliment” – Gheorghe Piperea

Administratorul judiciar a mai adăugat că dacă s-ar ajunge la faliment, ar pleca acasă toți cei 3.318 salariați de la Oltchim, dar și mulți alții din industria orizontală. „Se vorbește despre insolvență, dar lumea se miră că sunt preconizate disponibilizări și ștergeri de creanțe. Insolvența înseamnă disponibilizări și ștergeri de creanțe, uneori în totalitate. Insolvența presupune aceste două măsuri dureroase, cu impact care, pe termen scurt, este foarte dur. Măsurile nu se iau însă pentru a face lumea să sufere ci pentru a salva pacientul. Dacă salvezi pacientul, atunci este posibil ca aceste ștergeri de creanțe, inclusiv datorii către stat, să fie recuperate în timp, iar locurile de muncă să fie recreate, chiar majorate în timp. Pe de altă parte, dacă se ajunge la faliment în loc de insolvență, înseamnă ștergerea totală a celor 693 milioane euro datorii. De fapt, nici măcar 20 milioane euro, după calculele noastre, nu se vor duce la creditori, pentru că, a vinde Oltchim la fier vechi, înseamnă să îl decontaminezi, iar asta presupune 60 până la 80 milioane euro, iar valoarea activelor este în jur de 100 milioane euro. A intra în faliment înseamnă nu doar că pleacă acasă 3.318 salariați, ci toți cei care lucrează în industria orizontală, începând cu mari întreprinderi din Vâlcea, ca de exemplu CET Govora, Uzinele Sodice Govora, Salrom, și continuând cu toate micile sau mediile companii care depind de Oltchim”, a mai spus Piperea.

AJOFM a achitat parțial salariile restante

„În data de 11 aprilie 2013, AJOFM Vâlcea a încheiat acțiunea de punere în plată a salariaților SC OLTCHIM SA. Distribuind către băncile creditoare sumele cuvenite pentru fiecare salariat, conform Legii 200/2006, privind constituirea și utilizarea fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale. Astfel, salariații pot accesa cardurile în vederea extragerii sumelor distribuite” – se arată într-un comunicat remis redacției de către AJOFM Vâlcea. Președintele Sindicatului Liber Oltchim, Mihai Diculoiu, susține că salariile s-au achitat parțial, respectiv lichidarea lunii decembrie 2012, luna martie 2013 în întregime, urmând ca în jurul datei de 12 mai să se achite și luna aprilie. „Nu ni s-a precizat nimic însă despre când se vor achita avansul lunii ianuarie 2013, 55% din lichidarea lunii februarie 2013, precum și tichetele de masă pentru lunile ianuarie, februarie și martie 2013” – a mai adăugat Mihai Diculoiu.

Zi decisivă pentru Oltchim

Luni, 15 aprilie a.c., va avea loc prima Adunare Generală a Creditorilor, iar sindicaliștii trag speranța că aceasta va fi ultima zi a administratorului judiciar Gheorghe Piperea la Oltchim. „Peste 50% dintre creditori reprezintă companii din subordinea Guvernului și a Ministerului Economiei și sperăm ca aceștia să nu-l mai agreeze pe Piperea, acest om care transmite mesaje prin mass-media și nu are curaj să dea ochii cu noi, salariații Oltchim, care vrea să ne lase pe drumuri. Dacă nu vrea să-și asume responsabilitatea de demolator al Oltchim, să plece. Tot ceea ce a făcut până acum administratorul judiciar s-a înscris în registrul de a crea culoar liber acționarului minoritar PCC de a pune mâna pe Oltchim. Facem un apel către factorii de decizie locali să facă front comun cu salariații Oltchim, pentru a salva combinatul și locurile de muncă de aici” – ne-a declarat Mihai Diculoiu.

MAGDA POPESCU