Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
Vocea Valcii

PERCHEZIŢII: Firme din Vâlcea, bombardate cu facturi false

Vocea ValciiZeci de percheziţii au avut loc în dimineaţa zilei de miercuri, 20 mai 2015, în Vâlcea, Bucureşti, Ilfov şi Prahova. 34 de descinderi într-un dosar de evaziunea fiscală şi spălare de bani, iar prejudiciul cauzat statului invocat de IGPR se ridică la imensa sumă de 16,5 milioane de euro. Conform unor surse judiciare, la Vâlcea au avut loc percheziţii în patru locaţii, poliţiştii căutând facturi fiscale false sau documente de achiziţie emise de firme din Bucureşti societăţilor din judeţul Vâlcea. Numele firmelor vâlcene nu am reuşit să le aflăm, însă pare-se că este vorba despre firme de construcţii în domeniul energetic, ce au avut colaborări de afaceri cu cele din Bucureşti.

„Documentele fiscale care nu aveau la bază operaţiuni reale…”

Potrivit unui comunicat al Poliţiei Bucureşti, au fost duse la audieri 31 de persoane, ce sunt bănuite că ar fi săvârşit infracţiunile de evaziune fiscală şi spălare de bani. „Din datele şi probele administrate în cauză, rezultă presupunerea rezonabilă că, în perioada ianuarie 2009 – decembrie 2014, bănuiţii înregistrau în evidenţele contabile facturi fiscale false, precum şi alte documente fiscale care nu aveau la bază operaţiuni reale, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale. Acţiunea beneficiază de suportul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii şi al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române. Activităţile sunt desfăşurate cu sprijinul Inspectoratelor de Poliţie ale judeţelor Ilfov, Prahova şi Vâlcea” – se arată în comunicatul Poliţiei Bucureşti.

Inspectori ANAF, suspecţi în dosar

Jurnaliştii din presa centrală au reuşit să afle că printre firmele percheziţionate s-ar afla şi Athenaeum Construct, Euro Estate şi Alpha Grup Oil. Dar, asta nu e tot, pare-se că în dosar sunt implicaţi şi trei funcţionari ANAF, care sunt bănuiţi că ar fi divulgat unor inculpaţi mai multe date şi informaţii privind „data şi mijloacele prin care urmau a fi administrate anumite probe în prezenta cauză penală (audieri de martori, obţinerea de înscrisuri etc.), în scopul îngreunării efectuării urmăririi penale”.