Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Oțelul – un material mereu surprinzător!

Află informații surprinzătoare despre oțel, de la aspecte amuzante și până la cele mai ciudate utilizări.

Oțelul este cunoscut pentru proprietățile sale de calitate și pentru aplicațiile multiple pe care și le găsește în majoritatea industriilor. Produsele rezultate oferă o calitate superioară, proprietăți îmbunătățite, precizie la nivel de finisaje, așa cum este foaia laminată la rece Metinvest, fiind utilizate în industrii precum cea constructoare de automobile, de bunuri de larg consum, în construcții, electrocasnice și multe alte domenii. Numai că, oțelul reușește să surprindă oamenii prin extinderea orizontului de utilizare, dar și prin avantajele pe care le oferă atunci când sunt depășite barierele convenționalului.

Oțelul – moduri de utilizare neconvenționale

Având în vedere că oțelul este disponibil în peste 3500 de grade, fiecare dintre ele prezentând proprietăți unice, nici nu este de mirare că i s-a găsit utilizări dintre cele mai surprinzătoare. Acest lucru nu face decât să le arate tuturor cât de versatil este acest material și că își găsește aplicabilitatea într-o varietate de domenii. Știm că oțelul se folosește cu succes la construcții, pentru mașini și chiar și la computere (25% dintre componente se bazează pe acest material), numai că nu ne-am fi așteptat ca acesta să fie utilizat în oricare dintre următoarele moduri:

● Încălțăminte din oțel – pantofii 3D concepuți de designerul Naim Josefi (pentru care s-a folosit o imprimată specială cu printare tridimensională) sunt o dovadă a faptului că oamenii viitorului pot să beneficieze de încălțăminte care să reziste o veșnicie. Plus că, la nevoie poate fi și 100% reciclată.

● Îmbrăcăminte originală – este cazul creației designerului Nasir Mazhar, care a conceput o rochie orbitală pentru Lady Gaga. Artista a îmbrăcat această rochie în cadrul show-ului Saturday Night Live. Naim Josefi a “recidivat” după pantofii săi produși din oțel și a creat un set de rochii din același material, pe care le-a prezentat în cadrul evenimentului “Femei din Oțel” la Stockholm Fashion Week. De remarcat faptul că a lucrat cu peste 100,000 de bucăți din oțel, dintre care 18,000 aveau dimensiuni de 0,022 milimetri (aproximativ ¼ din grosimea unui fir de păr).

● Oglinzi cu ramă din oțel – argintul ramelor a fost înlocuit cu oțelul inoxidabil, iar acest lucru nu se aplică doar în cazul oglinzilor pentru frumusețe, ci și în al celor destinate anumitor automobile.

● Proteze medicale – oțelul este folosit cu succes în industria echipamentelor medicale, iar unul dintre cele mai spectaculoase domenii este cel al protezelor pentru oase și articulații.

Rezultatele obținute sunt de natură să încurajeze utilizarea acestui tip de material (șuruburi pentru fixarea articulațiilor) în continuare.
Din câte se poate observa, oțelul este un material versatil, rezistent, durabil și care poate oferi o multitudine de avantaje atunci când este folosit. Chiar dacă există în viața noastră de foarte mult timp, 75% din gradele moderne ale oțelului au fost obținute în ultimii 30 de ani.

Top lucruri surprinzătoare despre oțel

Iar lista cu lucruri care ne surprind atunci când este vorba despre acest aliaj continuă să se extindă în fiecare zi. Astfel, aflăm că:

● Oțelul poate fi reciclat în mod repetat, fără că acesta să-și piardă proprietățile în urma acestor procese;

● Energia economisită în urma reciclării oțelului este suficientă pentru a alimenta timp de 1 an aproximativ 18 milioane de gospodării;

● 50% din tipurile de oțel care sunt utilizate la automobilele de astăzi nu existau în urmă cu 10 ani;

● Dintr-o mașină reciclată se obține echivalentul a 4 stâlpi din oțel, iar pentru o casă construită pe cadre din oțel este nevoie de aproximativ 8 mașini reciclate;

● Ușile confecționate din oțel sunt de 10 ori mai solide decât cele mai rezistente uși realizate din material lemnos (de asemenea, sunt impenetrabile pentru termite);

● Industria oțelului este a doua industrie a lumii, după cea a petrolului și gazelor.

Oțelul ne îmbunătățește viața, ne oferă protecție și ne ajută să locuim și să ne deplasăm în condiții de siguranță sporită. Este parte a vieții noastre și, cu siguranță, că o să fie prezent și de acum înainte în existența noastră, reușind să ne surprindă așa cum a făcut-o și până acum, cu noi și noi caracteristici și beneficii!