Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

OLTCHIM NU A BENEFICIAT DE GARANȚII DE STAT

Comisia Europeană a anunțat miercuri, într-un comunicat, închiderea investigației privind acordarea unei garanții de stat în favoarea întreprinderii de produse chimice Oltchim, după ce guvernul român a informat executivul european că această garanție nu a fost acordată.

Comisia Europeană a inițiat, în noiembrie 2009, o investigație aprofundată în domeniul ajutorului de stat, ca urmare a unor îndoieli că garanția care urma să fie emisă pentru un credit bancar în favoarea Oltchim, una dintre cele mai mari întreprinderi de produse chimice din România, ar îndeplini condițiile stabilite în Cadrul temporar pentru măsurile de ajutor de stat menite să sprijine accesul întreprinderilor la finanțare pe perioada crizei financiare. Investigația a fost declanșată ca urmare a unei plângeri conform căreia statul ar fi acordat garanția pentru a acoperi 80% dintr-un credit bancar de 62 de milioane de euro destinat Oltchim în vederea achiziționării Arpechim, un furnizor aflat în dificultate.

Întrucât, între timp, autoritățile române au informat că garanția nu a fost acordată, Comisia nu poate continua investigația.

Cadrul temporar a fost instituit după falimentul Lehman Brothers, întrucât criza financiară declanșată îngreunase accesul întreprinderilor la finanțare. Una dintre principalele condiții impuse de normele cadrului temporar aplicabil ajutoarelor de stat destinate economiei reale este ca întreprinderile beneficiare trebuie să fie, în esență, solide. În cazul în care o întreprindere are dificultăți care datează dintr-o perioadă anterioară crizei, iar statul membru dorește să îi vină în ajutor, normele de ajutor de stat adecvate sunt orientările privind salvarea și restructurarea întreprinderilor.