Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Oltchim este privatizat în acest moment, creditorii fac legea

NOUTĂȚI. O nouă ședință incendiară privind combinatul Oltchim a avut loc miercuri, 19 iunie a.c., la Consiliul Județean Vâlcea. La întâlnire au participat administratorul judiciar Gheorghe Piperea, prefectul Nadolu, președintele CJ – Ion Cîlea, vicepreședintele Dumitru Persu, sindicaliștii de la Oltchim, dar și reprezentantul unui potențial investitor. Acesta din urmă este Mircea Roșca, care reprezintă în România un grup financiar internațional – Mediterranean Real Estates Finance LTD, și care s-a arătat interesat să investească la combinatul vâlcean. Ședința a fost tulburată de interminabilele și deranjantele certuri dintre sindicaliști, oamenii lui Cornelui Cernev – liderul Sindicatului Victoria, fiind puși pe scandal și scoțându-l din sărite pe președintele Sindicatului Liber Oltchim, Mihai Diculoiu, care i-a invitat să iasă din sală. După acest incident, au mai existat schimburi de replici dure atât între președintele Ion Cîlea și deputatul Traian Dobrinescu, cât și între administratorul judiciar și reprezentantul grupului financiar Mediterranean Real Estates Finance LTD, Mircea Roșca.

Reprezentantul potențialilor investitori s-a arătat, la începutul ședinței, deranjat de faptul că autoritățile române nu sunt interesate să le pună la dispoziții informații referitoare la planurile de reorganizare ale Oltchimului. Mircea Roșca, de la Mediterranean Real Estates Finance LTD, a susținut că a prezentat în fața ministrului Economiei, Varujan Vosganian, o serie de soluții de redresare a combinatului vâlcean, dar nu a primit niciun răspuns, ba mai mult a fost ignorat. „Vreau să fac câteva precizări pentru că se pare că intrăm într-o confuzie și nu aș vrea acest lucru. Se vorbește de finanțări, dar noi nu suntem un grup financiar care poate finanța, nu suntem o bancă. Suntem un investitor privat, un SRL. Putem să punem la dispoziția oricărui proiect sau beneficiar sume destul de importante, iar aceste sume de care aveți nevoie la Oltchim nu ar fi o problemă. Important este să știm cu ce pot fi garantate aceste sume și cum se vor returna. Discuția despre Arpechim a venit ca o soluție. Am înțeles că nu mai puteți veni cu niciun fel de garanție. Am venit cu o soluție din experiența anterioară. Am avut un investitor partener care a fost interesat să achiziționeze Arpechim, însă atunci nu am primit niciun răspuns, dar am venit aici cu această discuție pentru că dacă Arpechim ar fi achiziționat, putem să constituim acei bani cu care a fost achitat cu garanție pentru ceea ce se dorește la Oltchim. Numai că noi nu suntem lămuriți cu ce se dorește la Oltchim. Asta trebuie să avem foarte clar pentru că nu putem face o ofertă dacă nu știm ce se vrea. Până la urmă suntem într-o poziție de tatonare, de acumulare de informații pe care să le utilizăm pentru elaborarea unor soluții. Noi am propus achiziționarea Arpechim cu această conductă și cu terminalul Oil pentru că nu înțelegem de ce ar fi cineva interesat să achiziționeze o rafinărie mică, în mijlocul țării, la 300 – 400 de kilometri de port. Dacă această conductă nu deservește alimentarea rafinăriei este o problemă. Nu am primit niciodată un răspuns la nelămuririle și întrebările noastre. Doar amânări! Vrem să acumulăm aceste informații ca să putem face o ofert㔠– a spus reprezentantul grupului financiar Mediterranean Real Estates Finance LTD, Mircea Roșca.

Schimb de replici între administratorul judiciar și potențialul investitor

Enervat vizibil de criticile aduse, administratorul judiciar de la  Oltchim, Gheorghe Piperea, a replicat că nu i-a împiedicat nimeni pe potențialii investitori să semneze documentele de confidențialitate necesare și să afle detalii despre reorganizarea Oltchim. Piperea a dat o serie de date tehnice asupra situației actuale a combinatului de la Rm. Vâlcea, menționând că ținta sa este să obțină o finanțare de minimum 21 de milioane de euro, astfel încât combinatul să fie pregătit din punct de vedere tehnic pentru sezonul de contractare. „Ar trebui să fim foarte atenți cu aceste promisiuni ca să nu dăm speranțe deșarte oamenilor. În legătură cu situația actuală a Oltchim, încep cu două certitudini. Datoriile actuale ale societății sunt de 793 de milioane de euro. Azi am avut un termen decisiv la judecătorul sindic, în care s-au soluționat contestațiile și în momentul 20 iunie vom putea vorbi de un tabel cert al acestor creanțe care se vor limita la 793 de milioane de euro. Nu există în momentul de față datorii curente care să fie exigibile și neachitate, cu excepția unor părți din salariile pe lunile anterioare, care se vor plăti eșalonat. A doua chestiune certă este că Oltchim funcționează cu o capacitate de peste 20%. Nimănui nu-i este interes să vină și să ofere sprijin, dar acest sprijin nu se poate face în orice fel de condiții, ci trebuie să ai finanțare pentru așa ceva. Este nevoie de un contract, de detalii tehnice pe care trebuie să le pui pe hârtie. Pentru a ridica această capacitate de producție la 37% de încă 4500 de propilenă pe lună. Cine are această propilenă și ne poate asigura fie că primește banii la 10 zile după ce se livrează, fie primește în schimb produse, este binevenit. Cert este că această soluție este una de avarie. Este una care nu poate să dureze. Acesta este motivul pentru care noi ne străduim să găsim alte surse de finanțare, alternative, pe care nu le avem de la statul român. Nu mai trebuie să fim dependenți de furnizori. Ținta noastră este să obținem o finanțare de minimum 21 de milioane de euro cash, astfel încât să fim pregătiți pentru tot ce este necesar pentru sezonul de contractare, care ne asigură o vânzare pentru 2014 în proporție de 80-90%. Contracte care sunt la export și care au un mare avantaj că putem folosi TVA-ul aferent pentru a acoperi datorii curente către stat” – a spus Gheorghe Piperea.

O parte din activele Oltchim sunt libere de sarcini și pot fi vândute

Pe de altă parte, administratorul judiciar Gheorghe Piperea a anunțat că o parte din activele Oltchim sunt libere de sarcini și pot fi vândute, combinatul nemaiavând în acest moment garanții la Polchem decât de aproape 35 de milioane de lei. „O altă certitudine este că, între timp, au apărut active care nu mai sunt garantate. Ieri, în urma unor discuții dure cu unul din creditori, Polchem, am obținut ridicarea garanției pe un activ extrem de important și valoros de la Platforma Petrochimică Bradu, Piroliza II. El poate fi vândut, oferit în garanție pentru un finanțator, pentru că este liber de sarcini în momentul de față. De asemenea, am descoperit că este încă un activ liber de sarcini și pe care ar fi trebuit în 2010 să îl pună sub ipotecă de AVAS, dar nu l-au mai pus. Într-o săptămână, urmează să mai eliberăm de sarcini încă două active de la Arpechim, tot prin înțelegerea cu Polchem. În momentul de față nu mai avem subgaranția Polchem 109 milioane de lei, ci avem doar 7 milioane de euro, adică sub 35 de milioane de lei. Adică s-a redus această garantare cu mai mult de 65%. Așadar, există bunuri care pot fi vândute. (…) Oltchim este privatizat în acest moment, pentru că acționarul minoritar este cel care vinde aici, ci creditorii. Toate aceste vânzări se fac prin intermediul creditorilor” – a mai declarat administratorul judiciar al Oltchim.

„Dezavuăm în totalitate ideea de a împărți Oltchim” – Piperea

Gheorghe Piperea a făcut dezvăluiri în premieră, anunțând că de la Oltchim va fi scoasă la vânzare Secția Ramplast, dar și două incineratoare, pentru care există deja cumpărători. „A patra chestiune certă este că în urmă cu 10 zile, comitetul creditorilor a acceptat o societate de evaluare care a început să efectueze evaluarea și va fi gata în jur de 5 iulie. Această evaluare este necesară pentru foarte multe motivații. Se va știi exact care va fi prețul exact al Oltchim SPV, care este valoarea fiecărui activ în parte. După cum am spus, în planul nostru de organizare există un Oltchim II, intitulat Oltchim SPV, care va conține toate aceste active funcționale. Dezavuăm în totalitate ideea de a împărți Oltchim în mai multe SPV-uri, pentru că am ajunge la ceea ce lumea își imaginează cu groază și anume că se vinde pe bucăți Oltchim. Noi nu vrem să facem acest lucru. Oltchim este valoros așa cum este. (…) S-au mai identificat cumpărători potențiali pentru două din secțiile Oltchim care pot fi separate fără să afecteze ansamblul funcțional care însemnă pentru noi Oltchim și care înseamnă un tot integrat. Este vorba de Secția de Ramplast pentru care avem o ofertă de cumpărare și care este evaluată undeva la 7 milioane de euro. De asemenea, sunt două incineratoare pentru care există o ofertă de cumpărare și care sunt evaluate la 20 de milioane de euro. Făcând un calcul, din aceste două tipuri de vânzări noi putem obține, în maximum două luni de zile, acești 30 de milioane de euro de care avem nevoie. Dacă este cineva care vrea să finanțeze, iată că sunt trei active libere de sarcini care pot fi vândute în acest sistem de returnare la încheierea contractului. Nu ai nevoie astfel de nicio altă garanție pentru că ai proprietate” – a conchis administratorul judiciar al Oltchim, Gheorghe Piperea.

CLAUDIA STANCIU