Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Neregulile constate de către inspectorii ITM Vâlcea la angajatorii din domeniul construcţiilor

În perioada 9-13 mai, inspectorii din cadrul ITM Vâlcea au efectuat o serie de controale. Vizaţi au fost angajatorii din domeniul construcţiilor. În ceea ce priveşte relaţiile de muncă, printre neconformităţile identificate se numără şi neplata drepturilor salariale. Iată întreg comunicatul emis de ITM Vâlcea:

„În perioada 09-13.05.2017 inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Vâlcea au desfășurat o campanie privind identificarea cazurilor de muncă nedeclarată și verificarea modului de respectarea acerințelor minime de securitate și sănătate în muncă la angajatori care-și desfășoară activiatea în domeniul construcțiilor.

RELAȚII DE MUNCĂ

S-a urmărit modul în care angajatorii respectă prevederile legale în domeniul relațiilor de muncă cu privire la:

-angajarea personalului (inclusiv transmiterea contractelor individuale de muncă în registrul de evidență al salariaților, în termen legal, REGES/REVISAL);
-timpul de muncăși timpul de odihnă;
-repausul săptămânal și repausul zilnic;
-sărbători legale;
-garantarea în plată a salariului minim brut pe țară.

În perioada mai sus amintită, în domeniul relațiilor de muncă au fost efectuate 28 de controale,cu un număr de 1440 de lucrători, în urma controlelor au fost identificate o serie de neconformități pentru care au fost dispuse 50 măsuri de punere în legalitate. Pentru abaterile constatate au fost aplicate 8 avertismente.

Dintre neconformitățile identificate amintim:

– Angajatorul nu a completat, respectiv nu a înregistrat în registrul general de evidență a salariaților a elementelor prevăzute la art. 3 alin. (2), din HG 500/2011
– Angajatorul nu face dovada îndeplinirii măsurilor dispuse în procesul verbal anterior;
– Neacordarea drepturilor salariale;
– Neacordarea repausului săptămânal;
– Angajatorul nu acompletat dosarele personale;
– Angajatorul nu face dovada inițierii negocierii colective;
– Neevidențierea orelor suplimentare, etc.

SECURITATE și SĂNĂTATE în MUNCĂ

Numărul mare de accidente de muncă înregistrat în 2016 precum și gravitatea acestora a fost factorul determinant pentru a continua și intensifica acțiunile de verificare și monitorizare a modului în care se respectă prevederili legale în domeniul SSM pecum și modul în care anagjatorii realizează, în șantierele temporare și mobile măsurile de securitate dispuse de inspectorii de muncă.

Obiectivele generale au fost diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectareaprevederilor legale din domeniul construcțiilor.

In domeniul securității și sănătății în muncă au fost efectuate 29 de controale și au fost identificate 138 de neconformități, pentru fiecare neconformitate fiind dispusă măsură de remediere. Pentru situațiile de pericol grav și iminent au fost aplicate 4 amenzi în valoare de 25 000 lei. Pentru celelalte neconformități au fost aplicate 134 de avertismente.

Dintre neconformitățile identificate amintim:

Angajatori care nu au realizat evaluarea riscurilor de accidenatare și îmbolnăvire profesională;
Neacordarea echipamentului individual de protecție;
Instruire necorespunzătoare;
– Lipsa supravegherii medicale la anagjare și periodică;
– Lipsa instrucţiunilor proprii pentru completarea şi/sau aplicarea reglementărilor de securitate şi sănătate în muncă;
– Nu se efectuează verificarea însuşirii şi aplicării de către toţi lucrătorii a măsurilor prevăzute în planul de prevenire şi protecţie;
– Nu sunt stabilite zonele care necesită semnalizare de securitate şi sănătate în muncă, etc.

In continuare activitățile inspectorilor de muncă se vor concentra pe veririficarea moduli de realizare al măsurilor dispuse în această campanie precum și pe acțiuni de informare și conștientizare a angajatorilor, a lucrătorilor în scopul aplicării prevederilor legale pentru preîntâmpinarea producerii accidentelor în general, dar în mod deosebit al accidentelor cu consecințe grave, ireversibile precum și identificarea și combaterea muncii fără forme legale.”.