Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Moneda EURO scade la cel mai scăzut nivel din ultima lună pe fondul instabilității politice din Europa

Luni, moneda unică europeană s-a depreciat cu 0,5%, ajungând la un curs de 1,0751 dolari, cel mai scăzut nivel din ultima lună. Această scădere survine pe fondul rezultatelor alegerilor europarlamentare de duminică, unde partidele de extremă dreaptă au devansat pe Emmanuel Macron și pe cancelarul german Olaf Scholz. În urma acestor rezultate, președintele Franței a cerut organizarea de alegeri anticipate.

Impactul Politic asupra Monedei Euro

Agravarea îngrijorărilor politice în Europa ar putea pune presiuni suplimentare asupra monedei euro. Potrivit analiștilor intervievați de Bloomberg, rezultatele alegerilor europarlamentare ar putea genera și mai multă volatilitate pentru moneda euro, care deja era supusă presiunilor din cauza aprecierii dolarului, susținută de rezultatele bune privind locurile de muncă create în SUA în luna aprilie.

Perspectivele Economice și Politice

Analiștii se vor concentra pe impactul potențial asupra perspectivelor economice ale Franței. Consolidarea puterii formațiunilor de extremă dreapta la următoarele alegeri ar putea îngreuna capacitatea lui Macron de a trece proiecte legislative prin Parlament.

Valentin Marinov, analist la Credit Agricole, subliniază că investitorii ar putea să pună sub semnul întrebării hotărârea Europei de a face pași spre o mai mare integrare fiscală și financiară. Marinov susține că această situație ar putea fi văzută ca o lovitură dată sentimentului pozitiv cu privire la euro, care începuse să domine piețele valutare în ultimele săptămâni.

Poziția Investitorilor și Evoluția Euro

Recent, fondurile de investiții au adoptat o poziție de tip bull față de euro, pentru prima dată după august 2023. Moneda euro s-a apreciat cu aproximativ 3% față de minimumul atins în luna aprilie, înaintea unei posibile decizii de reducere a dobânzii de către Banca Centrală Europeană (BCE). Cu toate acestea, lipsa de claritate din partea BCE cu privire la direcția viitoare a politicii monetare face euro și mai dependent de evoluția datelor statistice referitoare la economia americană și de deciziile Rezervei Federale americane.

Previziuni și Riscuri Viitoare

Analistul Alvin Tan de la RBC Capital Markets din Singapore susține că moneda euro ar putea scădea până la un curs de 1,05 dolari în trimestrul al treilea. Tan afirmă că riscurile politice sunt din nou în creștere pentru euro, adăugând o nouă dimensiune de incertitudine pentru traderi în pariurile lor valutare.

În concluzie, evoluțiile politice din Europa, în special cele legate de alegerile europarlamentare și de rezultatele acestora, au un impact semnificativ asupra cursului monedei euro, contribuind la volatilitatea pieței și la incertitudinile economice viitoare.