Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Ministrul Gerea la Oltchim: „Amânarea privatizării s-a făcut tocmai pentru a avea cât mai mulţi ofertanţi pe data de 28 martie”

Vizită fulger a ministrului Economiei, Andrei Gerea, pe Platforma Chimică Rm.Vâlcea, acolo unde, timp de aproximativ o oră, a stat de vorbă cu angajaţii de la Oltchim. El le-a spus chimiştilor vâlceni care au fost motivele pentru care a amânat privatizarea combinatului de la Rm. Vâlcea, dar şi că unul din insuccesele sale este faptul că nu a reuşit să obţină capital de lucru pentru Oltchim. „Am venit să explic momentul amânării ofertelor pentru Oltchim. Vreau să le mărturisesc că nu suntem mulţumiţi de faptul că Oltchim-ul, în continuare, înregistrează pierderi. Nu suntem fericiţi că nu obţinem înţelegere pentru asigurarea unei finanţări care să ne permită să intrăm pe trend pozitiv. Am remarcat că s-au făcut finanţări în alte zone, bani în schimb pentru Oltchim s-au găsit mai greu, noi ne vedem de planul pe care îl avem, încercăm să asigurăm variante de lucru de ieşire din această situaţie grea” – a declarat ministrul Gerea.

Chinezii au cerut amânarea privatizării Oltchim

Ministrul Economiei a declarat că unul din motivele pentru care s-a amânat licitaţia pentru privatizarea Oltchim a fost faptul că partea chineză, interesată de combinat, a solicitat timp mai mult pentru obţinerea unor avize. Mai mult, Andrei Gerea s-a arătat convins că pe data de 28 martie, când va avea loc privatizarea, se vor prezenta mai multe companii. „Referitor la partea chineză, trebuie menţionat că banii se scot foarte greu din China, chiar şi pentru cumpărarea caietului de sarcini au fost necesare multe aprobări. Dar, important este că, partea chineză a solicitat această amânare şi au angajat un consultant expert în asemenea probleme şi îşi menţin hotărârea de a intra în această ecuaţie. Spre deosebire de anul trecut când vorbeam de ofertanţi de la o lună la alta, iată că, alături de consorţiul chinez şi de Chimcomplex, îşi menţin, în continuare, interesul companiile turceşti şi compania Mol care, a venit în cursul lunii ianuarie şi încercăm să aducem şi compania Socar. Amânarea privatizării s-a făcut tocmai pentru a avea cât mai mulţi ofertanţi pe data de 28 martie. Încercăm să facem rost de sursă de finanţare pentru asigurarea cu materie primă pentru întreaga capacitate de producţie a combinatului. Dar lucrurile nu pot evolua aşa de rapid pe cât ne-am dori noi. Important este să depăşim această perioadă” – a mai spus Andrei Gerea.