Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Ministrul Finanţelor, luat la întrebări de senatorul Cotescu

Zilele trecute, senatorul de Vâlcea Adrănel Cotescu l-a interpelat pe ministrul Finanţelor, Eugen Orlando Teodorovici, atenţionându-l că limita inferioară de calcul al contribuţiei de sănătate este calculată eronat pentru o anumită parte a populaţiei, în special pentru cei care realizează doar venituri din chirii, dobânzi sau dividende. De aceea, senatorul PNL îl roagă pe ministru să se documenteze şi să găsească o soluţie viabilă.

„Codul fiscal prevede că persoanele care realizează doar venituri din chirii, dobânzi sau dividende sunt obligate să plătească contribuția de asigurări sociale de sănătate. Astfel, acestea datorează CASS în cuantum de 5,5% din veniturile realizate. Totuși, indiferent de sumele de bani realizate lunar, legislația fiscală impune niște limite, inferioare și superioare. Cota de 5,5%, reprezentând contribuția la sănătate, se aplică unei baze de calcul, care nu poate fi mai mică decât un salariu minim brut pe țară, dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuția.

Asta înseamnă că baza de calcul pentru contribuția de asigurări sociale de sănătate nu poate fi mai mică de 975 de lei. În consecință, suma minimă de plată pentru contribuția la sănătate este, în prezent, de aproape 54 de lei (5,5% x 975 de lei = 53,625 de lei). Cu alte cuvinte, o persoană cu un depozit bancar, care îi aduce în fiecare lună o dobândă de cațiva lei, este obligată să plătească lunar pentru acești bani 54 de lei pentru CASS, în cazul în care nu este angajată cu contract de muncă sau pensionată. Suma se va mări în curând, odată cu mărirea salariului minim brut pe economie.

Vă rog, domnule ministru, să vă documentaţi în legătură cu această stare de lucruri şi să îmi comunicați dacă veți dispune o altă modalitate de calcul a CASS pentru veniturile mici” – se arată în interpelarea senatorului Adrănel Cotescu.