Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Majorarea salariului minim: Guvernul promite mărunțiș în buzunar, dar cu ce preț?

Românii vor avea un pic mai mulți bani după majorarea salariului minim. Începe numărătoarea inversă pentru alegeri, iar în doar o săptămână vom fi în mijlocul alegerilor locale și europarlamentare din 2024. Una dintre deciziile importante pe care Guvernul o pregătește în această ultimă săptămână înainte de alegeri este majorarea salariului minim. Săptămâna viitoare, Guvernul va adopta prin ordonanță de urgență creșterea salariului minim pe economie.

Totuși, Executivul are foarte multe cheltuieli de acoperit în această perioadă. Salariul minim va crește de la 3.300 lei brut la 3.700 lei brut. În prezent, salariul brut de 3.300 lei se traduce într-un net de 2.080 lei.

De la 1 iulie, adică peste o lună, salariul brut va ajunge la 3.700 lei, iar 300 lei vor fi scutiți de taxe, față de 200 lei cum este acum. Această măsură a fost cerută de mediul de afaceri și susținută de premierul Marcel Ciolacu, însă nu înainte de a primi o analiză de la Ministerul de Finanțe.

Astfel, de la 1 iulie, salariul net va fi de 2.352 lei. În același timp, Guvernul trebuie să acopere multe cheltuieli suplimentare, deoarece în această lună se acordă două majorări. Prima tranșă de creșteri salariale de 20% merge către angajații din Sănătate și Asistență socială.

De asemenea, cadrele didactice vor beneficia de o creștere de 7% în a doua tranșă de majorări salariale. Datorită numeroaselor cheltuieli, Guvernul trebuie să facă economii și vom vedea de unde vor tăia fonduri.

În prezent, coaliția analizează reducerea cheltuielilor bugetare. Vor fi făcute economii la ministere, dar acestea nu sunt suficiente. Se vor reduce cheltuielile curente, iar coaliția caută soluții suplimentare pentru a acoperi toate majorările pe care le va acorda Executivul în perioada următoare.