IPOCRIZIE. Pentru CFR s-au putut șterge datorii de peste 1,5 miliarde lei, însă la Oltchim nu a fost posibil. Guvernul USL a aruncat Vâlcea în sărăcie și șomaj, în schimb, la CFR s-a aprobat cu o lejeritate absolut înspăimântătoare o ordonanță de urgență prin care imensa datorie se va transforma în acțiuni. Așadar, despre voință politică discutăm. La CFR s-a vrut, la Oltchim nu s-a putut. Decidenții politici useliști au aruncat Oltchim în nebunia insolvenței și au trimis angajații în șomaj fără nici cea mai mică remușcare, în condițiile în care combinatul chimic mai putea fi salvat.
CFR Marfă va prelua datoria de 127,41 milioane de lei pe care CFR SA o are de achitat către ANAF, iar datoriile totale ale CFR Marfă către bugetul statului, de peste 1,5 miliarde de lei, vor fi transformate în acțiuni. Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, declara, la începutul lunii mai, că autoritățile române au acordurile de principiu din partea instituțiilor financiare internaționale și a Comisiei Europene pentru ștergerea datoriilor CFR Marfă către statul român. „Noi am început demersurile pentru anularea datoriilor către stat. Avem acordurile de principiu din partea instituțiilor financiare internaționale și ale CE. Avem acordul verbal al DG Competition'”, a spus ministrul.
Potrivit acestuia, valoarea datoriilor totale ale CFR Marfa depășește două miliarde de lei, din care 1,5 miliarde de lei sunt datorii către statul roman. „Aceste datorii sperăm să fie șterse în următoarea perioadă. Aceste datorii sunt mult mai mari decât activele companiei”, a adăugat el.
CFR Marfă a înregistrat pierderi anuale și datorii restante către bugetul general consolidat de stat, respectiv către alți creditori, care s-au perpetuat an de an până la nivelul anului 2012. La data de 31 decembrie 2012, societatea înregistra arierate în valoare de 1,57 miliarde de lei, din care 876,92 milioane de lei către bugetul consolidat al statului. La data de 28 mai 2013, datoriile totale către ANAF sunt în valoare de 1,51 miliarde de lei, incluzând accesorii calculate până la data de 17 mai 2013.
Ministrul Chițoiu, vândut PCC-ului
De același tratament putea beneficia și Oltchimul, dacă, repetăm, exista voință politică. Ea nu a fost, ba, mai mult, s-au pus bețe-n roate celor care au dorit și aveau și soluțiile pentru salvarea combinatului. La momentul martie 2013, Oltchim avea datorii totale de 720 de milioane de euro din care 250 de milioane de euro la AVAS, 150 de milioane de euro la Electrica, deținută de stat, 130 de milioane de euro la bănci, 43 de milioane de euro reprezentând avansuri încasate de la clienți și 147 de milioane de euro sunt alte datorii. Fostul director al Oltchim, Constantin Roibu, cel care a condus combinatul timp de 22 de ani, consideră că acțiunea guvernului este cel puțin controversată. „Da, am văzut și eu. La Oltchim este vorba de o altă abordare. Ne-am luptat timp de 4 ani, din 2008 până în 2012, să obținem de la Comisia Europeană aprobarea pentru a face conversia datoriilor în acțiuni, mai ales datorită piedicilor puse de acționarul minoritar PCC. Când, în sfârșit acest lucru s-a întâmplat, aprobarea venind în data de 12 martie 2013, am convocat Adunarea generală a Acționarilor pentru a realiza majorarea de capital. Ministrul Economiei de atunci, Daniel Chițoiu, a dat mandat pentru a se vota împotriva majorării de capital. Vă pot spune, însă, că și acum dacă se dorește se poate face majorarea de capital. Pe Legea Insolvenței, L85/2006, creditorii pot realiza conversia datoriilor în acțiuni fără acordul acționarilor. Senzația mea este că se dorește punerea pe tavă a Oltchimului pentru PCC. Prin crearea acestui Oltchim 2, asta se dorește. Regret că PCC-ul și-a făcut jocul, până la urmă și îmi pare rău când văd că s-a pus batista pe țambal și nimeni nu mai zice nimic” – ne-a declarat Constantin Roibu, cel care a reușit atâția ani să-i țină pe polonezi la respect.
Ce se mai poate înțelege în fața acestor evidențe? Despre ce să fie vorba? Prostie, rea-voință, interese obscure? Optăm pentru cea de-a treia variantă. Să vă fie rușine guvernanți USL, în frunte cu Ponta și Chițoiu! Să vă fie rușine și vouă politicieni locali, care n-ați fost în stare să vă bateți pentru soarta Oltchim! De la președintele CJ Vâlcea, Ion Cîlea, și secretarul Camerei Deputaților, Cristian Buican, până la ultimul parlamentar vâlcean. Să vedem acum cu ce tupeu mai veniți în fața oamenilor să le vindeți gogoși umplute cu ceață!
MAGDA POPESCU
Lasă un comentariu