Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Judeţul Vâlcea, perspective sumbre de angajare pentru această iarnă. Nici la capitolul salarii nu stăm prea bine

Angajatorii români raportează planuri de angajare modeste pentru trimestrul IV/2016 (intervalul octombrie – decembrie 2016). 19% dintre aceştia se așteaptă să-și sporească numărul de angajați, 13% anticipează reduceri și 66% nu prognozează nici o schimbare.

În Vâlcea, perspective slabe de angajare

După comparaţiile realizate la nivel regional, angajatorii din Sud prognozează cea mai slabă piață a forței de muncă raportată în regiune din trimestrul I/2014 până în prezent. Intențiile de angajare se restrâng cu o marjă considerabilă de 19 puncte procentuale în comparație cu trimestrul III/2016 și sunt cu 6 puncte procentuale mai slabe decât în trimestrul IV/2015.

În Sud-Vest (Vâlcea, Olt, Dolj, Mehedinţi, Gorj) angajatorii raportează perspective de angajare dezamăgitoare pentru trimestrul IV/2016, cu o Previziune Netă de Angajare de -3%. Previziunea slăbește cu 12 puncte procentuale în comparație cu trimestrul anterior și este cu 8 puncte procentuale mai slabă decât în trimestrul IV/2015.

Studiul Manpower privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă pentru trimestrul IV/2016 a fost realizat prin intervievarea unui eșantion reprezentativ de 627 de angajatori din România. Toți participanții la acest studiu au răspuns la întrebarea: „Cum anticipați că vor evolua angajările totale din locația dumneavoastră în cele trei luni până la sfârșitul lunii decembrie 2016, în raport cu trimestrul în curs?”

Salariile din Vâlcea, cu mult sub cele ale judeţelor fruntaşe

Din punct de vedere al salariilor, în România, numai în Bucureşti, Ilfov, Cluj, Timiş şi Sibiu câştigurile salariale depăşeau, în luna iunie, media naţională de 2.078 de lei lunar, reiese din seriile de date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Potrivit datelor INS, citat de Mediafax.ro, cel mai mare câştig salarial mediu net se regăseşte în municipiul Bucureşti (2.852 de lei lunar), fiind urmat de jutetele Ilfov (2.294 de lei), Cluj (2.284 de lei), Timiş (2.240 de lei) şi Sibiu (2.104 lei).

Sub media naţională se situează judeţele Braşov (2.000 lei), Iaşi (1.946 de lei) şi Prahova (1.906 lei).

Salarii cuprinse între 1.800 şi 1.900 de lei sunt câştigate în judeţele Constanţa, Mureş, Galaţi, Gorj şi Alba.

Un grup de 15 judeţe consemnează câştiguri salariale de 1.500-1.600 de lei, între acestea numărându-se: Vâlcea, Bihor, Caraş-Severin, Vrancea, Ialomiţa, Satu Mare, Sălaj, Botoşani, Brăila, Bistriţa-Năsăud, Neamţ, Covasna, Maramureş, Vaslui şi Suceava.

Cele mai mici salarii se regăsesc, potrivit INS, în Harghita (1.480 de lei) şi Teleorman (1.494 de lei).

44% din angajaţii României câştigă salariul minim pe economie sau mai puţin

Numărul contractelor de munca înregistrate în România la nivelul salariului minim a explodat în ultimii ani, de la 8% în 2011 la 44% în martie 2016, iar cel al contractelor peste salariul mediu este în uşoară scădere, reiese dintr-un studiu al Friedrich-Ebert-Stiftung România.

În piaţa forţei de muncă din România nu sunt activi mulţi oameni, iar o mare parte nu este pregătită pentru structura economică spre care ţara tinde, a declarat ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, într-un comunicat remis presei.

„Este o problemă de cantitate în ceea ce priveşte populaţia activă, în perspectivă ne vom confrunta cu un deficit de forţa de muncă şi, în acelaşi timp, există o problemă de calitate a forţei de muncă, de competenţe. Nu sunt mulţi oameni activi în piaţa forţei de muncă, iar o mare parte nu este pregătită pentru structura economică spre care România tinde”, a declarat ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru.