Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

În anul 2010, Vâlcea a contribuit la PIB cu 1,75%

Bilanț la Finanțele Publice Vâlcea REUȘITE. Anul trecut, finanțiștii vâlceni au administrat fiscal 27.454 de contribuabili, din care 15.650 persoane juridice, cu preponderență societăți comerciale cu capital privat și 11.804 persoane fizice autorizate, întreprinderi familiale și individuale.

MarÈ›i, 1 februarie a.c., conducerea DirecÈ›iei Generale a FinanÈ›elor Publice (DGFP) Vâlcea a prezentat bilanțul activității desfășurate pe anul ce a trecut. La eveniment au participat consilierul vicepreședintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) – Mihail Constantin, vicepreședintele Consiliului Județean Vâlcea – Dumitru Persu, prefectul de Vâlcea – Petre Ungureanu, Carmen Vameșu – prim-procuror al județului Vâlcea, Gabriel Andreescu – director Casa de Pensii Vâlcea și mulți alți reprezentanți ai instituțiilor publice din Vâlcea.

Așadar, în anul 2010, Direcția Finanțelor Publice Vâlcea a adus la bugetul general consolidat al statului nu mai puțin de 8.800 de miliarde de lei vechi, contribuind la Produsul Intern Brut (PIB) al țării cu 1,75%. La 31 decembrie 2010, finanțiștii vâlceni administrau fiscal 27.454 de contribuabili, din care 15.650 persoane juridice, cu preponderență societăți comerciale cu capital privat și 11.804 persoane fizice autorizate, întreprinderi familiale și individuale. Directorul Finanțelor Publice Vâlcea, Gheorghe Gogârnoiu, a ținut să menționeze că 85% din contribuabili și-au plătit îndatoririle voluntar, iar 15% și-au achitat datoriile după luarea unor măsuri de executare silită. „În această perioadă, Administrația Fiscală se confruntă cu restricții majore, mediul de afaceri se află încă în dificultate, baza de impozitare este în scădere ca urmare a recesiunii economice, astfel încât este necesară o activitate de colectare mai dinamică și mai eficientă. În întreaga activitate pe care o vom desfășura în anul 2011, DGFP Vâlcea va aplica un tratament echitabil, nediscriminatoriu tuturor operatorilor economici și vom promova un real parteneriat în relația directă cu contribuabilul. Potențialul uman remarcabil pe care îl are instituția noastră, 87% dintre angajați având studii superioare, iar 62% au peste 10 ani vechime în Finanțe, precum și experiența deosebită acumulată de-a lungul anilor, ne dau convingerea că, și în anul 2011, prin sporirea eforturilor fiecărui salariat, ne vom îndeplini obiectivele stabilite, sporind astfel prestigiul instituției noastre” – a declarat directorul executiv al Direcției Generale a Finanțelor Publice Vâlcea, Gheorghe Gogârnoiu.

3.069 de controale în 2010

Anul trecut, conducerea Finanțelor Publice Vâlcea a pus un mare accent pe combaterea evaziunii fiscale, organizând nu mai puțin de 3.0969 controale, dintre care 896 inspecții fiscale generale și parțiale la persoane juridice, 753 de controale la persoane fizice și 1.420 de controale inopinate. Astfel, gradul de asigurare a colectării creanțelor fiscale, în cazul persoanelor juridice, a crescut de la 26,32% în 2009, la 41,19% în 2010. Mai mult decât atât, Activitatea de Inspecție Fiscală a soluționat 288 de cereri de rambursare TVA, pentru suma totală de 23.467 mii lei, din care, în urma verificărilor efectuate, a fost respinsă la rambursare suma de 2.336 mii lei.

CLAUDIA STANCIU