Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

După produsele alimentare, alte categorii de produse vor avea TVA-ul redus

Deputaţii PNL Andreea Paul şi Vasile Horga, membri ai Comisiei de Buget din Camera Deputaţilor, ne informează printr-un comunicat că a fost adoptată reducerea de 5% la pentru cărți, manuale, ziare, reviste și pentru accesul la muzee, monumente, alte evenimente culturale, cinematografice sau sportive. Propunerea Guvernului, adoptată de Senat, prevedea TVA de 9%.

De asemenea, cota a fost impusă și pentru livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 metri pătrați, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare nu depășește suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziționate de orice persoană necăsătorită sau familie.

“În dezbaterile Comisiei de Buget din Camera Deputaților legate de Codul Fiscal am reușit să impunem cota redusă de TVA de 5% pentru:

a) manuale şcolare, cărţi, ziare şi reviste, cu excepţia celor destinate exclusiv sau în principal publicităţii – propunerea Guvernului adoptată de Senat prevedea TVA de 9%;

b) accesul la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură şi arheologice, grădini zoologice şi botanice, târguri, expoziţii şi evenimente culturale, evenimente sportive, cinematografe – propunerea Guvernului triată de Senat prevedea TVA de 9%;

c) livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 m2, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare nu depăşeşte suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de orice persoană necăsătorită sau familie. Propunerea Guvernului adoptată de Senat prevedea un prag de 380.000 lei. Cota redusă se aplică numai în cazul locuinţelor care în momentul vânzării pot fi locuite ca atare şi dacă terenul pe care este construită locuinţa nu depăşeşte suprafaţa de 250 m2. Orice persoană necăsătorită sau familie poate achiziţiona o singură locuinţă cu cota redusă de 5%”, se spune în comunicatul de presă transmis de cei doi deputaţi PNL.