Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Cumpărarea Oltchim de către Chimcomplex urmează să fie finalizată pe 12 decembrie

Oltchim a notificat Chimcomplex Borzești, compania care a cumpărat o mare parte din activele combinatului chimic că data finalizării tranzacției, care înseamnă plata prețului și transferul dreptului de proprietate pentru activele vândute, este 12 decembrie, scrie Mediafax.

Într-un comunicat remis bursei, Oltchim informează acționarii că au fost îndeplinite ultimele condiții din contract, respectiv avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării și decizia Consiliului Concurenței privind autorizarea operațiunii de concentrare economică.

Într-un comunicat separat, Chimcomplex anunță că are parteneri financiar un consorțiu coordonat de Credit Suisse din Elveția, din care fac parte Grupul Special de Investiții Credit Suisse AG Zurich, VTB Bank (Europe) Frankfurt, SCR Grup Romania și Tricon Energy SUA. Chimcomplex a încheiat un scord de exclusivitate cu Grupul Special de Investiții Credit Suisse și VTB Bank.

„Începerea discuțiilor exclusive cu doi finanțatori de top marchează o etapă importantă în dezvoltarea companiei și deschide calea pentru finalizarea cu succes a achiziției activelor Oltchim”, a declarat Ștefan Vuza, CEO și președintele Chimcomplex.

Combinatul Oltchim a intrat în procedura de insolvenţă în ianuarie 2013, fiind administrată de un consorţiu de administratori judiciari.

Activele achiziționate de Chimcomplex SA reprezintă terenuri şi clădiri (atât finalizate, cât și investiţii în curs de execuţie), drepturi de proprietate intelectuală, precum şi alte bunuri mobile reprezentând, în principal, utilaje, echipamente, tehnologii şi alte bunuri similare. Activele pot fi folosite la fabricarea a diferite produse chimice, precum şi la activităţi conexe acestora (producţia, furnizarea şi distribuţia de utilităţi şi materii prime, transport prin vagoane de cale ferată).

Omul de afaceri Ştefan Vuza, proprietarul SCR, acţionarul majoritar al Chimcomplex, trebuie să plătească circa 127 de milioane de euro pentru cele mai importante active ale Oltchim, pe lângă banii din garanţie de circa 50 de milioane de euro, la care se adaugă încă 40-50 milioane de euro pentru capital de lucru, potrivit surselor noastre. Acum câteva săptămâni, sursele ne-au spus: “Să sperăm că Ştefan Vuza va avea banii pentru Oltchim sau măcar o promisiune de finanţare care ar amâna plata banilor cu 30 de zile. Altfel se va executa garanţia, ceea ce ar aduce probleme pentru Chimcomplex Borzeşti”.