Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Creștere explozivă a vânzărilor cu amănuntul în aprilie

Vânzările cu amănuntul au înregistrat o creștere impresionantă de 9,5% în aprilie 2024, comparativ cu aceeași lună din 2023. Această creștere semnificativă se datorează atât unui efect de bază, întrucât vânzările din aprilie 2023 au fost slabe, cât și majorărilor salariale considerabile.

Piața muncii se menține robustă, observă analiștii BCR, cu creșteri ale salariilor și numărului de angajați în economie. Gospodăriile dispun încă de rezerve semnificative de economii, care ar trebui să susțină vânzările cu amănuntul pe tot parcursul anului 2024. De asemenea, creditul de consum rămâne puternic, conform raportului BCR publicat joi. Cu toate acestea, încrederea consumatorilor și a comerțului cu amănuntul a scăzut în luna mai.

Detaliind pe segmente, vânzările de alimente au crescut cu 5,4%, cele de articole nealimentare cu 14,4%, iar vânzările de carburanți cu 7,9%.

Încrederea consumatorilor a scăzut la -15,4 în mai, de la -13,6 în aprilie, pe fondul pesimismului cu privire la situația economică generală în următoarele douăsprezece luni și a unei abordări mai prudente față de viitoarele achiziții.

Împrumuturile de consum au accelerat, având în vedere că ratele dobânzilor pentru creditele noi în moneda locală au scăzut cu aproape 250 de puncte de bază în ultimul an, iar băncile au relaxat standardele de creditare pentru creditele de consum în primul trimestru. Potrivit unui sondaj realizat de BNR, băncile prevăd o relaxare suplimentară a standardelor de creditare pentru toate creditele de retail în această vară.