Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Consiliul Concurenţei: Carrefour, Cora, Kaufland sau Auchan, acuzate de o posibilă fixare a preţurilor

Consiliul Concurenţei a declanşat o nouă investigaţie privind posibila încălcare a regulilor de concurenţă naţionale şi comunitare de societăţile active pe piaţa comercializării de produse alimentare din România. Investigaţia vizează unele lanţuri de retail din România şi furnizori ai acestora: Auchan România SA, Carrefour România SA, România Hypermarche SA (Cora), Kaufland România SCS şi Trident Trans Tex.

„Aceasta este a doua investigaţie pe piaţa comercializării de produse alimentare. Avem noi indicii privind o posibilă fixare a preţurilor între unii retaileri şi furnizorii lor. Înţelegerile privind fixarea preţurilor reprezintă o serioasă abatere de la principiul liberei concurenţe pe piaţă, având ca efect prejudicierea consumatorilor” a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurentei.

„În cadrul investigaţiei declanşate, Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate, documentele ridicate în cadrul acestor inspecţii aflându-se în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice investigaţiei. Inspecţiile inopinate reprezintă o etapă preliminară în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurenţial. Efectuarea acestor inspecţii nu reprezintă o antepronunţare a Consiliului Concurenţei în ceea ce priveşte rezultatul final al investigaţiei declanşate. Reamintim că, începând cu 2009, Consiliul Concurenţei a derulat o investigaţie pe privind o posibilă fixare a preţurilor între retailerii Metro, Real, Rewe (Selgros Cash & Carry), Mega Image şi furnizorii acestora. Investigaţia a fost finalizată recent, urmând ca rezultatele să fie anunţate până la sfârşitul acestei luni” – se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Concurenţei.