Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Chinezii vin marţi să viziteze combinatul Oltchim

INTERES. Specialiştii în petrochimie din China vor avea o discuţie cu preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, şi vor vizita secţiile combinatului chimic de la Rm. Vâlcea, ei arătându-se interesaţi să depună o ofertă pentru cumpărarea Oltchim la licitaţia ce va avea loc la începutul lunii aprilie 2014.

Marţi, 18 martie a.c., o echipă de specialişti în petrochimie din China este aşteptată la Vâlcea, chinezii urmând să aibă o discuţie cu preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea. Mai apoi, chinezii vor merge într-o vizită la Oltchim, acolo unde doresc să analizeze situaţia în care se află secţiile combinatului. Din câte se pare, la Vâlcea vor veni specialiştii consorţiului de companii Baota Petrochemical Group și Junlun Petroleum Co. din China, cei care au purtat discuţii şi în toamna anului trecut cu ministrul de atunci al Economiei, Andrei Dominic Gerea.

Chinezii, pare-se, vor depune o ofertă pentru cumpărarea combinatului de la Rm. Vâlcea, ultima zi de depunere a ofertelor fiind în data de 28 martie a.c., iar la începutul lunii aprilie urmează să aibă loc licitaţia.
oltchim 2
Reamintim că Guvernul României scoate la privatizare o companie, Oltchim SPV, care practic nu există. Asta pentru că eventualul cumpărător, desemnat câştigător al licitaţiei, va trebui să pună la dispoziţia statului român suma de 10 milioane de euro pentru capital de lucru şi abia apoi se va începe construcţia noii companii, Oltchim SPV, care va dura 9 luni de zile. Probabil este doar o glumă proastă a actualilor guvernanţi, pentru că este greu de crezut că un investitor serios îşi va bloca o sumă mare de bani într-o compania ce nu este nici măcar înfiinţată, neavând garanţia că lucrurile vor funcţiona. Această strategie a fost aprobată în data de 2 decembrie 2013 de către membrii Adunării Generale a Creditorilor de la Oltchim, ei aprobând atunci şi strategia de reorganizare a combinatului chimic de la Rm. Vâlcea propusă de administratorii judiciari. Acest lucru înseamnă, aşa cum spuneam, înfiinţarea Oltchim SPV, o societate ce va prelua activele, dar nu şi datoriile de circa 800 de milioane de euro ale vechiului Oltchim. Mai mult, s-a aprobat şi raportul de evaluare a Oltchim SPV, astfel încât preţul acestei noi societăţi va fi pornirea de la 290 milioane de euro şi nu va scădea sub 160 de milioane de euro.