Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

CET Govora va prelua cariera Alunu

Directorul Mihai Bălan a făcut un anunț important

REUȘITĂ. Mihai Bãlan, directorul general al CET, a anunțat, de curând, că a purtat o serie de discuții cu reprezentanți ai Ministerului Administrației și Internelor și ai Economiei pentru preluarea Cariera Alunu. Odată cu acest demers, SNLO a decis să închidă Cariera Berbești și să rãmânã în funcțiune doar  Alunu pentru formarea celui de-al IV-lea Complex Energetic alături de Craiova, Rovinari și Turceni. De asemenea, directorul CET a dat asigurări populației că subvenția pentru gigacalorie se va acorda și în această iarnă, iar prețul acesteia nu va crește. În cadrul întâlnirii cu presa, Mihai Bălan a mai spus că în cadrul dialogului purtat, s-a discutat și despre situația combinatului chimic, iar impresia lăsată a fost aceea că „lucrurile sunt pe un trend pozitiv, iar Oltchim va reporni în această toamnă, lucru foarte sigur”.

Directorul Mihai Bălan susține că odată cu preluarea Carierei Alunu, SNLO o va închide și pe cea de la Berbești Vest, care nu mai era deloc rentabilă. El mai spune că, pe viitor, în cazul în care cariera de la Alunu va fi preluată, va încerca ridicarea producției de 1,4 milioane de tone pe an. În plus, directorul Bălan declară că la cariera Alunu costurile cu personalul sunt de 40%, iar că ele trebuie să scadă la 30%. „Zilele trecute am început discuțiile pentru eventuala preluare a unei cariere de cărbune, dorind practic să creăm un centru energetic. Ieri au fost discuții și la Ministerul Administrației și Internelor și la Ministerul Economiei. În principiu, s-a stabilit ca CET-ul să preia Cariera Alunu, cu o producție de 1,1 milioane tone cărbune fiecare. Ținând cont de faptul că SNLO a pierdut unul dintre marii consumatori, CET Brașov, practic, Berbeștiul a rămas cu o capacitate, să zicem, trunchiată. Suntem singurul consumator de cărbune din zonă și atunci, s-a făcut o analiză și s-a stabilit ca SNLO să închidă Cariera Berbești și să rămână în funcțiune decât Cariera Alunu. La discuțiile de la Ministerul Economiei, am solicitat ca această Carieră Alunu să fie preluată de CET, practic să formăm al IV-lea Complex Energetic alături de Craiova, Rovinari și Turceni, lucru care, în principiu, s-a aprobat. În următoarea perioadă încep discuțiile pentru preluare, termenul de finalizare este 15 septembrie. În aceste condiții, practic, se elimină orice suspiciune legată de faptul că CET-ul va trece pe gaz și nu va mai funcționa pe cărbune. Prin această preluare arătăm că, de fapt, funcționarea viitoare a CET-ului va fi pe cărbune, neexcluzând o eventuală extindere și o dezvoltare pe gaze dar, numai în zona producerii de energie electrică. Sunt discuții care probabil se vor finaliza săptămâna viitoare. Oricum, scopul meu declarat este acela de a scădea prețul gigacaloriei pe cărbune de la 31 cât este acum la 25, pentru a avea un avantaj”, a precizat Mihai Bălan. De asemenea, șeful CET a subliniat că la Cariera Alunu trebuie asigurat un câmp de lucru propice, ceea ce înseamnă că Centrala Electrică de Termoficare Govora va fi nevoită să facă și exproprieri.

Retehnologizări

Directorul CET a menționat că în data de 2 septembrie 2010 la Ministerul Administrației și Internelor va avea loc o nouă întâlnire, cu toți factorii de decizie, pentru asigurarea, în continuare, a subvenției pentru gigacalorie. „Pe 2 septembrie este o întâlnire la Ministerul Administrației și Internelor, întâlnire interministerială cu toți factorii de decizie și există o propunere și probabil se va valida, ca în continuare să se acorde subvenția pentru gigacalorie și pentru această iarnă. În aceste condiții, prețul gigacaloriei către populație nu o să crească. A fost o panică în toate orașele, nu numai în Râmnicu Vâlcea. Au fost foarte multe cereri de debranșare, dar lucrurile s-au stabilit, în sensul că se acordă în continuare subvenție pentru anul viitor. Se va face o analiză pentru găsirea unei alte formule ca ajutor de stat pentru populația care este defavorizată din punct de vedere al salariilor. De asemenea, ținând cont de faptul că se acordă, în continuare, subvenție, practic, se eliberează și sumele alocate pentru costul de mediu, CET-ului fiindu-i alocate 56 milioane de euro pentru realizarea condiționării de mediu pe care le avem: reabilitarea electrofiltrelor, montarea instalației de desulfurare și realizarea normelor de funcționare impuse la cazanele de cărbune. Cifra de afaceri o s[ crească, siguranța consumatorilor, în speță a Oltchimului și a Uzinei de Sodă o să fie mult mai bună, și nu în ultimul rând, a populației, dar și a prețului care este foarte importantă”, a subliniat Mihai Bălan. CET Govora este o centrală electrică și de termoficare care produce energie electrică, abur industrial pentru necesitățile industriei chimice ale platformei chimice Râmnicu Vâlcea și apă fierbinte necesară pentru sistemul de termoficare al Municipiului. Centrala are în dotare 5 cazane energetice, dintre care trei funcționează pe lignit. Pentru a respecta standardele internaționale de mediu, CET Govora se află în plin proces de retehnologizare care presupune, între altele, montarea de instalații de desulfurare pentru a atinge ținta de reducere a emisiilor de dioxid de sulf. Conform studiilor realizate în ultimii ani, CET Govora se încadrează în obiectivele Programului național de Termoficare 2006-2015. În următorii 20 de ani, centrala va continua să furnizeze energie termică sub formă de abur companiei Oltchim, Uzinelor Sodice Govora precum și – sub formă de apă fierbinte – consumatorilor urbani racordați la sistemul centralizat de termoficare.

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU