Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
foto arhiva Vocea Valcii

Centrul Expoziţional SEACA se transformă în CHINA TOWN

foto arhiva Vocea ValciiCentrul Expoziţional de la Seaca, care ar fi trebuit să fie o investiţie aducătoare de profit şi de locuri de muncă în zonă, a devenit o povară pentru administraţia publică din Călimăneşti şi pentru Consiliul Judeţean Vâlcea. Ani de zile autorităţile s-au chinuit să găsească soluţii pentru ieşirea din colaps, mai ales că exista posibilitatea, destul de neplăcută, de a da înapoi cei 5 milioane de euro, investiţi de Uniunea Europeană pentru construcţia efectivă a Centrului.

După ani de incertitudini, primarul din Călimăneşti Florinel Constantinescu a găsit investitorii interesaţi de Centru. Este vorba despre un grup de firme din China care intenţionează să dezvolte afaceri cu standuri de expoziţii cu vânzare a diverselor mărfuri.

Deja, directorul Centrului a semnat contractul de concesiune pentru o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea ca acesta să poată fi prelungit pe următorii 10 ani. Urmează ca în aceste zile, administraţia locală din Călimăneşti şi conducerea Centrului să predea efectiv obiectivul către oamenii de afaceri chinezi.

La un pas de insolvenţă

Inaugurat cu surle şi trâmbiţe în anul 2010, Centrul Expoziţionale de la Seaca ar fi trebuit să fie un promotor al mediului de afaceri şi de turism şi că „va contribui nu doar la reabilitarea şi dezvoltarea infrastructurii de turism, dar şi la dezvoltarea infrastructurii de afaceri. Noua locaţie va fi importantă nu doar pentru Vâlcea, ci şi pentru întreaga regiune Sud-Vest Oltenia”. Nimic mai fals, de ani de zile, acolo nu s-a mai întâmplat mai nimic, din punct de vedere al funcţionării Centrului. Au fost câteva evenimente sporadice, iar impotenţa managerială a ieşit în evidenţă, după ce Centrul a fost părăsit, pe rând, de directori, agamani, salariaţi, cu toţii realizând că acesta a devenit o gaură neagră, care nu mai interesează pe nimeni.

Mai mult, Centrul a fost la un pas să fie declarat insolvent, existând mai multe sentinţe judecătoreşti definitive prin care EXPO NORD OLTENIA era obligată la plata unor sume de bani, reprezentând salarii neplătite pe mai multe luni de zile, cheltuieli de judecată, precum şi cheltuieli de executare, întrucât s-a trecut la executarea silită a sentinţelor.

Dacă s-ar fi declarat procedura de insolvenţă, atât Consiliul Judeţean Vâlcea, cât şi Primăria Călimăneşti, beneficiare ale investiţiei, ar fi trebuit să returneze finanţarea de la Uniunea Europeană în valoare de 5 milioane euro.

Brăgău l-a alungat pe Roibu de la Seaca

Florin Brăgău, fostul director al Centrului în anii 2013 – 2014, l-a gonit pe singurul investitor care ar fi putut scoate Centrul de Expoziţii de la Seaca din prăpastia în care l-au aruncat indolenţa, prostia, dar şi incompetenţa administratorilor săi. Firma Global Energy Solutions SRL, manageriată de Constantin Roibu, a solicitat Consiliului Judeţean Vâlcea închirierea a două spaţii din cele patru existente pentru o perioadă de 10 ani.

Această închiriere ar fi însemnat salvarea de la insolvenţă şi faliment a Centrului de Expoziţii Seaca, însă directorului Brăgău i-a fost prea greu să priceapă acest lucru şi a făcut ce ştia el mai bine. A gonit singurul investitor şi a cheltuit şi puţinii bani primiţi de la Consiliul Judeţean Vâlcea. La momentul când firma lui Constantin Roibu a dorit închirierea, Centrul era într-o situaţie disperată, fiind debranşat de la mai toate utilităţile. De bună credinţă, Constantin Roibu a achitat în avans chiria pentru ca cei de la Centru să se poate rebranşa, solicitând ca, într-un timp rezonabil, să se rezolve cu utilităţile în sensul funcţionării lor la capacitate normală. Spunem acest lucru deoarece la vremea respectivă, acolo erau pene de curent de două ori pe zi, deoarece linia de tensiune era subdimensionată, ca şi conductele de apă potabilă şi canalizarea. De asemenea, la Centru este şi un sistem de încălzire deficitar, încălzirea făcându-se pe centrală pe gaz şi fiind extrem de costisitoare. Numai că Brăgău nu a fost în stare să remedieze aceste imperfecţiuni, iar investitorul a aşteptat ce a aşteptat şi văzând că nu se întâmplă nimic bun, şi-a mutat afacerile în altă parte.