Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Ce trebuie să faci pentru a obţine un atestat pentru un produs tradiţional?

Potrivit noilor reglementări, vechile atestate vor fi valabile doar până la 31 decembrie a.c. Aşadar, dacă ai de reatestat un produs sau vrei să obţii atestat pentru unul nou, trebuie să depui la Direcţia pentru agricultură judeţeană următoarele documente:

– cererea-tip pentru înregistrare în R.N.R.C. (Registrul Naţional al Reţetelor Consacrate)

– certificatul de înmatriculare la Registrul Comerţului

– dovada că eşti autorizat/înregistrat conform cerinţelor Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor

– actul de identitate al solicitantului sau al persoanei împuternicite

– contractul de prestări servicii, încheiat cu un laborator autorizat

– reţeta consacrată, fluxul tehnologic şi utilajele necesare fabricării reţetei

– schiţa spaţiului, cu amplasarea echipamentelor folosite la fabricarea reţetei n capacitatea de producţie exprimată în kg/l/zi.

O comisie formată din reprezentanţi ai Direcţiei judeţene pentru agricultură verifică documentaţia şi, în maximum 15 zile, este obligată să-ţi comunice dacă există neconformităţi şi să-ţi solicite completările necesare. Apoi, membrii comisiei vor veni şi vor face verificări la faţa locului. Dacă totul este în regulă, comisia va preleva şi va sigila o probă din produsul ce urmează a fi atestat. Pe cheltuiala ta, va trebui să trimiţi această probă la un laborator autorizat, care să confirme că reţeta a fost respectată. Procesul- verbal de constatare trebuie înaintat Direcţiei judeţene pentru agricultură.

La rândul ei, aceasta va înainta procesul-verbal, însoţit de raportul laboratorului, Direcţiei generale pentru industrie alimentară, care va transmite Ministerului Alimentaţiei şi Dezvoltării Rurale (M.A.D.R.) „Propunerea de atestare pentru înscrierea în R.N.R.C.”.

Producătorii trebuie să probeze, prin documente autentificate, că folosesc reţete specifice locului, transmise din generaţie în generaţie. Producţia trebuie să includă şi operaţiuni manuale. Materia primă, de provenienţă locală, trebuie să fie 100% naturală, fără amelioranţi de gust, coloranţi şi alte chimicale. Cantităţile sunt limitate la 800 kg pe zi, pentru produsele de panificaţie, şi 400 kg sau litri pe zi, pentru celelalte.

M.A.D.R. va elibera documentul „Atestat produs alimentar obţinut conform unei reţete consacrate româneşti” şi va marca produsul cu un logo (foto). De reţinut că acest logo este proprietatea exclusivă a M.A.D.R. şi că el nu poate face obiectul unei cesiuni, al unui gaj sau al unei alte garanţii reale şi nici al unei executări silite.