Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Campanie agresivă a cămătarilor legali

În ultimele zile o campanie publicitară agresivă este purtată de două societăți comerciale care se ocupă cu făcutul banilor din împrumuturi date pe termen scurt și cu dobândă nesimțită. Cele două firme distribuie fluturași promoționali în toate cutiile poștale de la imobilele din Vâlcea. Reclama lor spune că acordă împrumuturi rapide, oricui are peste 18 ani , ba mai mult îți aduc și banii acasă. Datele favorabile sunt scrise cu litere mari. Informațiile de care ar trebui ține cont însă orice om care ajunge la proasta ideea de a lua bani cu împrumut de la acești cămătari legali sunt scrise cu litere abia vizibile.

Ceea ce trebuie să știți este că pe o perioadă de 3 luni vi se percepe o dobândă de 36%. Asta în timp ce majoritatea băncilor percep dobânzi mai mici pe un an întreg. Apoi trebuie să știți că nu veți putea să vă bucurați nici măcar o lună de banii împrumutați pentru că aceste firme cer rambursare în rate egale săptămânale. În fiecare săptămână veți fi stresat că vine ală de la firmă să vă ceară banii și dacă nu vă găsește vă sună la telefon, sună la ușile vecinilor, vă caută la locul de muncă. Sumele ce vi se acordă împrumut sunt mici dar dobânda este uriașă și termenul de rambursare solicitat este foarte scurt.

Pentru 8 milioane de lei vechi, de exemplu, veți da înapoi aproape 11 milioane în 3 luni. De fapt vi se va cere  peste 9 sute de mii de lei vechi săptămânal. Este mai rentabil să băgați ceva în amanet dacă aveți, să vă împrumutați de la orice bancă, să luați chiar de la cămătarii din oraș care dau cu 10 la sută pe lună dar nu te stresează săptămână de săptămână. Mai trebuie să țineți cont, dacă veniturile dumneavoastră sunt exclusiv din salariu sau din pensie, că deși primiți salariul o dată pe lună vi se va suna la ușă săptămânal să plătiți rata curentă. Eventualele majorări și penalizări de întârziere sunt și ele exagerate. Deci cea mai logică acțiune pe care o puteți întreprinde când găsiți un astfel de fluturaș publicitar în cutia poștală este să îl luați și să-l aruncați direct la gunoi. Dacă totuși nu ne credeți, încercați să luați părerea unor persoane care au făcut prostia să se împrumute de la acești cămătari cu acte în regulă și fiți atenți la ceea ce vă vor spune!

RADU DUMITRESCU