Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Avocaţii nu vor să fie turnători la ANAF

O prevedere a proiectului Codului de Procedură Fiscală, prin care avocaţii sunt obligaţi să raporteze zilnic către ANAF asupra operaţiunilor în lei sau valută a căror limită minimă este de 5.000 euro, i-a determinat pe aceştia să protesteze public faţă de adoptarea unei asemenea măsuri. Astfel, Uniunea Naţională a Barourilor din România (UNBR) solicită Senatului şi Camerei Deputaţilor eliminarea acestor prevederi care încalcă grav secretul profesional.

„Corpul de avocaţi solicită eliminarea acestor prevederi care încalcă grav secretul profesional deoarece obligaţia de raportare către ANAF a operaţiunilor care depăşesc un anumit plafon valoric transformă avocaţii în agenţi administrativi şi ştirbeşte grav independenţa profesională a avocatului”, susţine UNBR.

În sprijinul solicitării, avocaţii au invocat faptul că, prin eliminarea prevederilor incriminate, va fi protejată atât profesia de avocat, cât şi cetăţeanul şi entităţile pe care le reprezintă.

„Corpul profesional al a­vocaţilor nu acceptă să raporteze zilnic informaţii organelor fiscale, în formatul, cu conţinutul şi detaliile pe care le va stabili preşedintele ANAF, prin norme infraparlamentare, pe baza unei norme de atribuire de competenţă într-un domeniu ce vizează activităţi care ţin de domeniul vieţii private a clienţilor ori de secretul comercial al afacerilor, cu încălcarea flagrantă a dispoziţiilor legale spe­cifice privind secretul profesional”, se arată în document.