Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

ATENȚIE! Din martie 2015, comisioanele bancare vor fi la vedere

Toate comisioanele percepute de bănci vor apărea, începând cu martie 2015, pe ecranele ATM-urile, conform normelor ANPC. Băncile sunt nevoite să implementeze sistemul de afișare pe ecranele ATM-urilor a tuturor comisioanelor percepute, altfel riscă amenzi uriașe.

Astfel, băncile vor fi obligate să afişeze pe ecranul terminalelor ATM, „în ordinea operaţiunilor efectuate de către consumator, toate informaţiile legate de costurile tranzacţiei, dându-i acestuia posibilitatea, de a renunţa asupra efectuării acesteia sau a oricăror operaţiuni ce presupun eliberare de numerar, transfer din cont, plată facturi, sau oricare alte servicii solicitate în mod expres de către consumator şi efectuate prin intermediul ATM”.

Informaţiile privind costurile trebuie să fie vizibile şi uşor de citit, precizând suma exactă pe care o persoană o are de plătit pentru fiecare operaţiune, nu procentul perceput.

„Ordinul privind afişarea comisioanelor la bancomate prevede că, pentru cardurile de debit sau de credit la ATM-urile proprii, costurile operaţiunilor vor fi afişate în procent pentru fiecare operaţiune de plată şi, după caz, se va afişa şi suma minimă de plată. Pentru cardurile de la alte bănci, va fi afişată avertizarea: „Atenţie – Tranzacţia dumneavoastră va fi comisionată conform condiţiilor din contractul încheiat cu emitentul cardului”, spune șeful ANPC, Marius Dunca.

În cazul în care băncile nu se vor conforma Ordinului, acestea for fi sancţionate, însă, șeful ANPC susține că „din discuţiile avute cu anumiţi reprezentanţi ai instituţiilor bancare, am înţeles că ordinul va fi implementat”.