Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Arpechim ar putea ajunge în curând în proprietatea statului

Rafinăria ar putea trece gratis în proprietatea statului, urmând ca Guvernul României să-şi asume investiţiile de mediu de circa 200 de milioane de euro.

Veşti bune pentru chimiştii de la Oltchim. În cel mai scurt timp, statul român ar putea încheia negocierile cu Petrom pentru preluarea Rafinăriei Arpechim Piteşti. Administratorul judiciar Ghoerghe Piperea a declarat, pentru ziarele centrale, că rafinăria ar putea trece gratis în proprietatea statului, urmând ca Guvernul României să-şi asume investiţiile de mediu de circa 200 de milioane de euro. „Probabil, Arpechim Piteşti va fi cedată statului român pe un euro, urmând ca acesta să-şi asume obligaţiile investiţionale de mediu şi alte obligaţii aferente. Ulterior, Arpechim poate deveni obiect de negociere între cumpărătorul Oltchim şi statul român. Este posibil ca, în perioada următoare, să se dea şi un act normativ în acest sens” – a declarat administratorul judiciar al Oltchim, Gheorghe Piperea.

Preluând Arpechim, statul român ar putea privatiza mult mai uşor combinatul de la Rm. Vâlcea în sistem integrat cu rafinăria de la Piteşti, aşa cum şi-au manifestat dorinţa câţiva investitori strategici. Mai mult, principalul motiv pentru care s-a cerut amânarea licitaţiei a fost acela că potenţialii investitori voiau Oltchim la pachet cu Arpechim.

Trebuie reamintit că, în acest moment, Arpechim este în proprietatea Petrom. Rafinăria stă închisă însă de mai bine de 2 ani, reprezentanţii Petrom susţinând că genera pierderi imense şi nu au găsit niciun cumpărător pentru ea. După cum bine se ştie, Arpechim era, până acum doi ani, principalul furnizor de materie primă pentru Oltchim.