Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
Foto www.libertatea.ro

ANAF cere insolvenţa ASOCIAŢIILOR de PROPRIETARI!

Foto www.libertatea.roInspectorii ANAF au înregistrat o nouă premieră, ei cerând insolvenţa unor asociaţii de proprietari pentru ca astfel să recupereze datoriile acumulate pentru neplata impozitelor pe salarii şi contribuţiilor sociale.

S-a întâmplat la Botoşani, acolo unde Administraţia Financiară a solicitat prin instanţa de judecată a Tribunalului Botoşani insolvenţa a şase asociaţii de proprietari.

Interesant este că magistraţii s-au pronunţat deja într-unul dintre dosare. Este vorba despre procesul intentat Asociaţiei de proprietari nr. 55 Botoşani, căreia i-a admis contestaţia în defavoarea ANAF. Această asociaţie a acumulat datorii de 19.328 de lei reprezentând impozite pe salarii şi contribuţii sociale, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi în valoare de 24.354 lei.

Legea din România spune că asociaţiile de proprietari trebuie să plătească impozit pe salariu pentru preşedintele asociaţiei de proprietari, cenzori sau alte persoane contractuale. „Aceasta întrucât remuneraţiilor sau indemnizaţiilor primite de aceştia de la Asociaţie în baza contractului de mandat sunt venituri asimilate salariilor pentru care impozitul se determină potrivit art. 57 alin. (1) lit. b), prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinată ca diferenţă între venitul brut şi contributiile obligatorii pe fiecare loc de realizare a acestora. Contribuţiile datorate de angajat şi angajator sunt urmatoarele: CAS (10,5% şi 15,8%); CASS (5,5% şi 5,2%) ; 0,15 – 0,85% cota datorată de angajator pentru risc şi accidente diferenţiată în funcţie de clasa de risc. Asociaţia nu trebuie să plătească însă contribuţia de şomaj pentru angajaţi” – susţin jurnaliştii de la economica.net.