Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Americanii pierd încă o luptă în faţa chinezilor

China a devenit cea mai mare putere comercială a lumii, devansând SUA, după ce schimburile sale comerciale au depăşit pentru prima dată în 2013 pragul de 4.000 de miliarde de dolari, conform datelor publicate de guvernul chinez.

Potrivit celor mai recente date, comerțul total al Chinei a ajuns, în 2013, la 4,16 trilioane de dolari, cu un indice anual de creștere de 7,6%. SUA nu a centralizat datele pentru tot anul, însă, în primele 11 luni, a înregistrat 3,5 trilioane. China a devenit cel mai mare exportator în 2009, iar importurile au continuat să crească pe fondul expansiunii economice.

Totuși, există îndoieli asupra corectitudinii raportării cifrelor de export din partea Chinei. Există relatări că unii exportatori chinezi își „umflă” cifrele de export pentru a putea scoate mai mulți bani din țară, ocolind restricțiile. Chiar și cu aceste ajustări, China a depășit SUA, potrivit mai multor economiști citați de BBC.

În prezent, SUA continuă să fie cea mai mare economie a lumii (PIB), China urmând să preia primul loc în 2019-2020, dacă se mețin tendințele din ultimii ani.

Principalii parteneri comerciali ai Chinei sunt Uniunea Europeană, SUA, ţările ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din Sud-Estul Asiei), Hong Kong şi Japonia.