Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Alocațiile, pensiile și ajutoarele, ar putea fi majorate. VEZI lista creșterilor aplicate începând cu luna ianuarie 2023

Anul 2023 se anunță ca fiind unul mai blând cu românii, după un an cu scumpiri în lanț pe fondul crizei energetice, a inflației galopante, dar și a războiului din Ucraina.

Este vorba de o serie de majorări la pensii, alocaţii, ajutor pentru facturi, alimente sau lemne de foc. Într-o intervenție la Antena3 CNN, Sorin Grindeanu a dezvoltat acest subiect, precizând care vor fi majorările pe care le vor primi românii din ianuarie 2023.
– Alocaţii: un plus de 5,1%
– Pensii: majorare de 15% fără ajutor sau de 11,92% plus ajutor, ceea ce va însemna 4.000 lei în luna ianuarie
– Ajutor pentru mâncare – 250 de lei
– Ajutor pentru facturi: 1.000 lei un singur ajutor sau 100 – 150 de lei/ lună
– Ajutor lemne – până la 350 de lei, în funcţie de venit
– Salariul minim: 3.000 lei brut.
Peste 4,4 milioane de pensionari ar putea primi în prima lună a anului un venit total 4.000 de lei, potrivit unei propuneri a PSD. Este vorba despre 95% din numărul total al pensionarilor. Este o variantă asumată public de preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, iar suma se referă la pensie plus un ajutor one-off.
La începutul acestui an, de un astfel de ajutor au beneficiat doar cei care aveau o pensie mai mică de 1600 de lei pensia, venitul total nu trebuia să depășească 2.200 de lei. Acum vor fi mult mai mulți beneficiari, spune Marcel Ciolacu, astfel că pot primi toţi cei care au pensie mai mică de 4.000 de lei.
Cine se poate încadra la acest ajutor
Vârstnicii cu o pensie de 2.500 de lei vor primi în luna ianuarie în plus de 1500 de lei, adică 4000 de lei. De asemenea, cei cu o pensie de 1.900 de lei ar urma să primească în ianuarie un ajutor de 2200 de lei, astfel că totalul va ajunge tot la 4000 de lei.
„Pensiile nu cresc cu același procent pentru toată lumea”, a anunţat, în urmă cu câteva zile ministrul Marius Budăi. „Ca să înțeleagă toată lumea, pensiile nu se majorează în același procent pentru toată lumea. Pensiile cuprind în interiorul lor puncte de pensie și noi majorăm valoarea punctelor de pensie, valoarea punctului de pensie, așa cum este și legal și constituțional. Deci nu majorăm același procent.
Eu sunt susținătorul unei majorări pentru toată lumea, pentru că toți au contribuit, unii mai mult, alţii mai puțin, dar trebuie, de altfel să fim și conștienți de perioada grea pe care o traversează întreaga lume, nu numai România, acum să sprijinim categoriile vulnerabile. Practic, trebuie să facem tot posibilul să nu lăsăm pe mine la marginea societății”, a punctat ministrul Muncii, Marius Budăi.