Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Afaceri profitabile cu goji pe timp de criză

Agricultorii olteni încep să renunţe la culturile tradiţionale de viţă de vie şi pepeni, şi se orientează spre altele mai puţin obişnuite pentru aceste meleaguri, cultivarea plantelor asiatice, dar care le aduc profituri bune.

Datorită vremii capricioase, agricultorii din Vâlcea au început să cultive Goji, un arbust cu origini tocmai în China, numit şi „fructul tinereţii veşnice”. Fructele sunt la mare căutare în industria farmaceutică şi în medicina naturistă, aşa că fermerii nu duc lipsă de clienţi. Iar câştigul este pe măsură.

Cristian Popa, original din comuna Mădulari, judeţul Vâlcea, a aflat în urmă cu trei ani despre beneficiile plantelor Goji şi s-a gândit să înfiinţeze o plantaţie de astfel de arbuşti. „Am luat doi copăcei să încerc să văd cum se adaptează la clima din România şi aşa am ajuns să am şi eu şi o plantaţie şi o pepinieră”, spune acesta.

Cei mai mulţi bani i-a făcut din vânzarea arbuştilor. A dat peste 1.000 de arbuşti de Goji altor fermieri. A scos şi fructe din plantaţia sa, însă deocamdată puţine. Arbuştii de Goji ajung la capacitatea maximă de producţie abia peste 4-5 ani, când se va vedea adevăratul profit, putându-se să se scoată peste două tone la hectar. O plantă se vinde cu preţuri cuprinse între 30 şi 50 de lei, iar un kilogram de fructe de Goji ajunge şi la 100 de lei, în magazine, dacă sunt de calitate. „Am fost contactat de un laborator farmaceutic. Voiau să cumpere fructe uscate, proaspete, chiar şi praf de Goji. Le-am spus că în viitorii 2-3 ani o să-i contactez eu”, mai spune Cristian Popa.

Specialiştii în medicină naturistă spun că fructele de Goji sunt miraculoase pentru sănătate. Acestea sunt căutate în special pentru calităţile terapeutice, cum ar fi reducerea tensiunii arteriale şi menţinerea unui nivel scăzut al colesterolului. Ele sunt şi un bun antioxidant şi au un conţinut uriaş de vitamina C, chiar mai mare decât al măceşelor, catinei şi al merişoarelor. Fructele seamănă cu măceşele şi sunt foarte dulci.

România este ţara unde s-a reuşit înfiinţarea unor plantaţii de Goji, alături de Germania şi Grecia. Costurile unei astfel de culturi este de 30.000 de euro la hectar.