Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
Programatori si ingineri software

A crescut cererea pentru programatori și ingineri software în industria jocurilor video

Industria jocurilor video reprezintă o piață uriașă și câștigă tot mai mulți adepți de la an la an. În 2020, la nivel global au fost cheltuite peste 56 de miliarde de dolari pe jocurile electronice.

Creșterea se înregistrează inclusiv pe piața din România. Conform unui studiu realizat de iZi Data la comanda RGDA (Asociatiei Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România) a rezultat că în România sunt aproximativ 8 milioane de jucători. Industria dezvoltatoare a jocurilor video în România a depășit 200 de milioane de dolari.

În paralel crește și cererea pentru programatori și ingineri software, care să pună umărul la dezvoltarea noilor jocuri de succes. La nivel național, există peste 100 de companii producătoare de jocuri, care au aproximativ 6000 de angajați. Acestea dezvoltă jocuri în centrele din București, Iași, Timișoara, Cluj și, mai nou, la Brașov.

În industria în care activează peste 6.000 de specialişti IT, aproximativ 74% dintre studiouri sunt dezvoltatoare de jocuri video / jocuri electronice. Aproxiamtiv 12% furnizează servicii de quality assurance, localizare şi outsourcing creativ. 10,3% din studiouri activează şi ca publisheri pentru propriile jocuri, iar 3.4% creează soluţii pentru infrastructura de jocuri.

Industria producătoare de jocuri și aplicații software (ca de exemplu Bright Sky Ro prezentată de voceavâlcii.ro) este într-o continuă expansiune. Joburile în studiourile de producție au fost diversificate și vin la pachet cu noi cerințe și responsabilități.

Pentru a crea un joc, un soft, o aplicație, nu e suficient să fie angajați doar programatori și ingineri software, ci și testări, scenariști, graficieni, editori video, traducători.
Pe lângă cei menționați mai sus, mai există responsabilii cu experiențele jucătorilor, cei ce trasează strategiile de monetizare ale jocurilor / aplicațiilor, specialiștii în analizarea datelor și care pot interpreta modul în care un joc are succes sau nu. Odată cu dezvoltarea rețelelor sociale, au fost create noi joburi în comunicare. Nu lipsesc cei ce se ocupă cu marketingul. Toții au în comun pasiunea pentru jocuri, aplicații, programare.

Dar în continuare, programatori și ingineri software sunt cei mai căutați de firmele de jocuri, companiile de tehnologie și chiar cazinourile online. Pentru a demonstra acest lucru, un exemplu perfect ar fi 888casino.ro, care a creat multe jocuri auto-dezvoltate prin angajarea multor programatori și ingineri software.

Dezvoltarea de jocuri și codare

De la faza de proiectare și până la introducerea lor pe piață, jocurile de noroc generează locuri de muncă și generează venituri importante la bugetul de stat. Industria jocurilor de noroc rămâne cea mai receptivă la implementarea noilor tehnologii. Jocurile de noroc online nu ar fi existat fără programatori și ingineri software.

Un inginer software proiectează și dezvoltă un joc, o aplicație, un sistem de control, un sistem de operare începând de la nevoile utilizatorului. Acesta proiectează software, implementează și testează produsul final. El instruiește programatorii cum să scrie codul de care are nevoie. Un inginer software trebuie să aibă abilități și cunoștințe de programare pentru a știi ce să-i ceară programatorului. Trebuie să aibă abilități de comunicare și spirit de echipă pentru a putea coordona programatorul sau echipa de programatori spre rezultatul dorit.

Practicant jocuri de noroc online

Inginerul software întocmește documentația de proiectare prin intermediul instrumentelor de inginerie software asistată de calculator. Întregul proces de proiectare este gestionat cu mult înainte de scrierea primei linii de cod. Mulți ingineri software menționează că jobul lor este 70% hârtie și 30% cod.

Programatorul este cel ce programează conform cerințelor primite de la inginerul software. Aceștia sunt specialiști în diverse limbaje de programare. Programatorul nu e implicat în primele faze de proiectare, dar poate participa la testare, actualizare, repararea și întreținerea codului.

Industria jocurilor video a prosperat chiar și în vremuri de criză. Angajații nu au fost trimiși în șomaj tehnic sau concediați. Ba din contră, s-au făcut angajări pe salarii foarte bune.

Un inginer software poate câștiga în România în medie cam 3000 EURO, în timp ce un programator cu experiență poate ajunge la un salariu mediu de 2000 EURO. Cel mai mic salariu îl primesc cei din zona de testare, în medie cam 500 EURO. Omologii lor din SUA pot câștiga de până la 3 ori mai mult.

Oficialii RGDA (Asociatiei Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România) anticipează creșterea numărului de angajați și în 2021. Programul flexibil și sistemul de ”Work form Home” este încurajat și pe viitor, agreat de angajați și angajatori.

România este pe locul 3 în topul celor mai bune țări în care să lucrezi de acasă. Poziția aceasta a fost obținută în baza costului scăzut al vieții și datorită internetului de mare viteză. Costul mediu al internetului de mare viteză este de 35 lei/lună, în timp ce viteza medie a internetului e de 185 Mb/s, anunță digi24.ro. Pe prima poziție este Canada, iar pe poziția secundă este Marea Britanie. În consecință, România are cel mai bun și cel mai ieftin internet din Europa, fiind un mediu propice pentru dezvoltarea de hub-uri IT.

Urmează o perioadă de aproximativ 5 ani definitorii pentru industria locală creatoare de software și în particular pentru cea de jocuri video. Trebuie să-și demonstreze potențialul creativ prin producerea noi jocuri cu succes pe plan internațional. Totodată, este o oportunitate pentru autoritățile din România pentru a sprijini această industrie cu asemenea potențial. Un exemplu bun pe care-l poate urma țara noastră este Polonia, care are peste 50 de companii dezvoltatoare de jocuri listate la bursă.
În prezent, sectorul IT din România contribuie cu aproximativ 5% la formarea PIB-ului. Dacă se păstrează trendul crescător din ultimii ani, probabil va ajunge la un veritabil 10% din PIB și va atrage investiții de peste 2 miliarde de EURO.

Menționăm că noul Centru pentru Securitatea Cibernetică UE va avea sediul la București. Asta înseamnă investiții de 2 miliarde de EURO pentru securitatea cibernetică, care vor fi gestionate de la noul Centru. România poate deveni un hub al digitalizării în Europa de Est.

Acest lucru ar putea ajuta la digitalizarea României prin dezvoltarea de servicii și aplicații digitale. Prin digitalizarea serviciilor publice din Romania poate duce la o administrare mai bună și mai eficientă a gradului de colectare a taxelor și impozitelor. Se poate simplifica interacțiunea dintre administrația publică și contribuabili.

Dacă sunteți în căutarea unui job de viitor, puteți opta pentru a deveni programator sau un inginer software creativ, așa cum a ales și acest tânăr de 17 ani din București (informează voceavâlcii.ro) care să pună umărul la dezvoltarea noilor jocuri și aplicații software.