Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

7 lucruri pe care trebuie să le ştii despre certificatul energetic

Cei care vor să vândă sau închirieze o locuinţă sau dezvoltatorii care trebuie să dea spre folosinţă o construcţie nouă au nevoie de un certificat de performanţă energetică, potrivit legii. Documentul are caracter obligatoriu şi se poate obţine de la un auditor energetic atestat.
Cei care nu ştiu cu exactitate la ce foloseşte acest document şi cum îl pot obţine, în continuare vor afla cele mai importante aspecte legate de certificatul energetic (denumit şi certificat de performanţă energetică).
1. Ce informaţii se regăsesc într-un certificat energetic?

Din acest document reiese eficiența energetică a unei clădiri sau unităţi de clădire, calculată după o metodologie specifică. În funcţie de rezultat, auditorul încadrează imobilul într-o clasă energetică notată cu litere de la A la G, unde clasa A înseamnă eficiență energetică crescută, iar clasă G eficiență energetică scăzută.
2. Cât timp este valabil un certificat energetic?

Documentul are o valabilitate de 10 ani de la data eliberării. Totuşi, dacă imobilul trece printr-o renovare de amploare, cu efect şi asupra performanţei energetice, este recomandat să se solicite un nou certificat energetic, iar imobilul se poate să fie încadrat într-o clasă energetică mai bună.
Acest lucru constituie un avantaj pentru proprietar, în cazul în care acesta intenţionează să vândă sau să închirieze locuinţa.
Imobilele mai bune din punct de vedere energetic au șansa să obţină un preţ de vânzare sau de închiriere mai bun.
Pe de altă parte, o clasă energetică mai mică poate atrage cu sine preţuri mai mici, întrucât viitorii chiriaşi sau locatari vor avea costuri de întreţinere mai mari sau vor trebui să facă investiţii substanţiale pentru a creşte eficienţa energetică a locuinţei.
3. Care sunt documentele necesare pentru obţinerea certificatului energetic?

Solicitantul certificatului energetic va trebui să-i prezinte auditorului o serie de acte (în copie), iar acesta va obține printr-o scurtă vizită la imobil o serie de informaţii cu privire la orientarea cardinală, starea faţadei, tipul de tâmplărie, înălţimea în locuinţă, materialele pereţilor exteriori, sistemul de încălzire şi tipul caloriferelor, numărul punctelor de apă, starea balcoanelor etc. Auditorul este cel care informează exact solicitantul de toate documentele necesare, de la un caz la altul.
4. Este nevoie de vizita auditorului la imobil?

Da, va fi nevoie ca auditorul să facă o evaluare la faţa locului, printr-un tur al locuinţei. Vizita va fi stabilită la o dată de comun acord cu solicitantul.
5. Ce preţ are un certificat energetic?

Prețul unui certificat de performanţă energetică nu este foarte mare, dar va fi comunicat de către auditorul energetic, deoarece este influenţat de complexitatea lucrării.
6. Care este Legea în care sunt oferite mai multe informaţii despre certificat?

Persoanele care doresc să citească mai multe despre cadrul legal al certificatului energetic, pot citi mai multe în Legea 159/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 372/2005, dar şi în Ordonanţa nr. 13/2016 a Guvernului României pentru modificarea şi completarea Legii nr. 372/2005 privind performanta energetică a clădirilor.
7. Există clădiri pentru care nu se eliberează certificat energetic?

Da, există o serie de clădiri pentru care nu este nevoie de acest document: clădiri protejate sau din zone protejate, clădiri de valoare istorică deosebită, clădiri provizorii, clădiri locuite mai puţin de 4 luni anual, clădiri independente cu o suprafaţă mai mică de 50 de metri pătraţi, lăcaşuri de cult, clădiri nerezidenţiale din zone agricole cu un consum energetic scăzut etc.