Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

60% dintre români trăiesc de pe o zi pe alta

Atitudinea faţă de economisire înregistrează ușoare schimbări în bine – 20% dintre români consideră că este o perioadă propice pentru a pune bani deoparte. În același timp însă, aproape 60% spun că veniturile lor abia reuşesc să le acopere cheltuielile curente.

Procentul celor care spun că au datorii rămâne constant, situându-se la 19% atât în decembrie 2013, cât și în 2012, potrivit celui mai recent Barometru de Încredere a Consumatorului, realizat de GfK pentru Comisia Europeană.

2013 este și anul care marchează un nou record pozitiv în ceea ce privește cota de încredere în rândul românilor de la declanşarea crizei economice până în prezent, indicele general măsurat de Barometru atingând o medie anuală de -35.

Aproape 40% dintre români spuneau luna trecută că situaţia financiară a familiei lor este mai dificilă decât în urmă cu 12 luni, în vreme ce 13% dintre locuitori credeau că aceasta este mai bună. Situație cunoaște o îmbunătățire față de finele anului trecut, când peste jumătate din populație își vedea finanțele personale deficitare comparativ cu 2012.

În privinţa perspectivelor financiare, doar 32% au spus de-a lungul anului 2013 că acestea se vor înrăutăţi, cea mai bună medie anuală din 2009 până în prezent.